Ecologisch Bewustzijn in de Nieuwe Tijd

 Het grote werk van de 21ste eeuw is om onze verloren verbinding met de natuur opnieuw te ontdekken; onszelf te zien als biologische wezens en onderdeel van een ingewikkeld levensweb; om beter dan welke generatie dan ook te begrijpen hoe we samen met alle andere levende wezens uit het weefsel van het universum zijn voortgekomen, en te weten dat we hier op aarde in dat weefsel verweven blijven in een band die nooit kan worden gescheiden, omdat het is wie we zijn.



Kortom, een bijzondere uitdaging en uitnodiging om in alle verschillende culturen in onze wereld een bewustzijnsverandering koesteren die verankerd is in één fundamentele en eeuwige realiteit: de mensheid en de natuur zijn onafscheidelijk. Wanneer we enig deel van een ecosysteem in de natuurlijke wereld beschadigen en vernietigen, beschadigen en verwonden we onszelf net zo goed. De verschuiving van het bewustzijn die van ons wordt vereist, is weg van de opvattingen dat menselijke rijkdom die uit de natuur wordt gehaald het ultieme menselijke doel is, naar het begrijpen en waarderen dat menselijk welzijn dat wordt genoten in een participatieve relatie met de natuur het hoogst mogelijke goed is.

We worden uitgedaagd om ecologisch bewustzijn te ontwikkelen.
Maar wat betekent het eigenlijk om op deze manier naar de wereld te kijken - als het ware door een ecologische lens?


Ieder van ons, waar we ook wonen op aarde, wordt opgevoed om de werkelijkheid door de lens van onze cultuur te zien - om te waarderen wat onze cultuur waardevol vindt. Dat zal nooit veranderen. Mensen zijn sociale wezens die als sponzen de normen en waarden van de samenleving waarin we zijn geboren, absorberen.

Onze culturen zijn rijk en divers - een groots mozaïek dat gedurende millennia in elk deel van de wereld is ontstaan. De rijkdom en diversiteit moeten worden gekoesterd; maar we moeten beseffen dat onze culturen zich alleen hebben ontwikkeld en stand hebben gehouden omdat de omstandigheden op onze planeet hen daartoe in staat hebben gesteld.

Wanneer onze culturen zo uitgebreid en actief worden dat ze tegen die levensondersteunende omstandigheden werken, weten we dat we de weg kwijt zijn. En zo is het. In de 21e eeuw hebben we het punt bereikt van een conflict met de levensondersteunende systemen van de planeet, zodat onze industriële manier van leven mogelijk ineenstort.
We worden dus uitgedaagd om een ​​nieuwe en andere manier van leven op aarde te creëren. Het is een transformatie van levensstijlen en waarden, zo groot als alles wat ooit in de menselijke geschiedenis is meegemaakt. Deze keer moeten we het goed doen, want er is nog maar weinig speling in het systeem voor vallen en opstaan. En deze verschuiving zal voortkomen uit een verandering in onze geest, terwijl ze ecologisch bewustzijn omarmen - een manier om naar de wereld te kijken zodat we alles wat we doen zo ontwerpen dat het in harmonie is met het ritme van de natuur: vanaf de manier waarop we onze huizen bouwen , hoe we ons voedsel verbouwen, hoe we reizen en communiceren, en vooral hoe we energie gebruiken die ons in staat stelt alles te doen wat we doen. Het is echter één ding om te begrijpen wat er moet gebeuren, maar iets heel anders om te weten hoe het moet. Dit was het bewustzijn dat zich ontwikkelde voor Christopher Uhl, een professor in de biologie aan de Pennsylvania State University. Zijn antwoord staat in zijn boek uit 2004, Developing Ecological Consciousness: Path to a Sustainable World dat de essentie weergeeft van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en de hoop en middelen om ze het hoofd te bieden.




Ondersteund in het levensweb In het voorwoord van zijn boek bekent Uhl dat hij in de val was gelopen dat hij zich zo depressief voelde over wat hij in zijn wetenschappelijke leven als professor in de biologie zag, dat hij zijn eigen wanhoop op zijn studenten overdroeg. Hij besloot zijn kantoor te verlaten en een wandeling van een week te maken in Penns bos. Hij zegt: “Tijdens mijn wandeling herinnerde ik me wat me in de eerste plaats tot ecologie had aangetrokken. Het was mijn liefde voor de natuurlijke wereld, de diversiteit aan levensvormen op het land en in de zee, de fascinerende levenscycli van aardse wezens, de ruimtelijkheid en pracht van de nachtelijke hemel. . . " Hij realiseerde zich dat zijn onderwijs en zijn leven gebaseerd moesten zijn op 'ontzag en empowerment, niet op kommer en kwel'. Hij vroeg zich af wat zijn studenten - en ook wij allemaal - moeten weten “om milieubewuster en ecologisch bewuster te worden. . . Waarvoor moeten we ontwaken? Het antwoord kwam snel: ten eerste, tot het ontzag en het wonder van de levende aarde; ten tweede na het vreselijke pak slaag dat we op aarde en elkaar toebrengen; en ten derde ons collectieve vermogen om de huidige trends om te buigen en een levensondersteunende en rechtvaardige wereld te creëren."
Het hart wakker maken Christopher Uhl maakt nog enkele belangrijke punten in het voorwoord van zijn boek. Hij vertelt hoe hij ontevreden was na het schrijven van de eerste versie en bereid was het project te verlaten omdat het vitaliteit ontbeerde. Nadat hij op een retraite was gegaan, realiseerde hij zich dat wat ontbrak, "praktijken" waren die een lezer in staat zouden stellen "de essentie van de ecologische leer volledig en diepgaand te onderzoeken" die hij presenteerde als fundamentele concepten. Dus het voltooide boek bevat oefeningen die zijn ontworpen om verder te gaan dan intellectueel begrip en het hart wakker te schudden. 'Als zodanig', zegt Uhl, 'zijn het uitnodigingen om voor onszelf te zorgen, om voor elkaar te zorgen, om voor de hele levensgemeenschap te zorgen. . . Uiteindelijk zijn het niet nieuwe wetten of efficiëntere zonnecellen die de leidende rol zullen spelen bij het oplossen van de milieu- en sociale problemen van de mensheid, het zijn onze ontwaakte en zorgzame harten. '' Met die woorden is Uhl naar de essentie gegaan van wat wordt bedoeld met het ontwikkelen van ecologisch bewustzijn. Wetenschappelijk en intellectueel begrip kan ons slechts tot nu toe brengen. Wij zijn geestelijke wezens die zowel naar betekenis als naar begrip zoeken. De wetenschap dient goed in onze behoefte om te begrijpen, maar resoneert niet in ons hart. Om de spirituele dimensie van ons wezen aan te raken, hebben we diepe meditatieve oefeningen en ervaringsmogelijkheden nodig die onze geest verheffen om te stijgen. Uhl heeft er goed aan gedaan beide aspecten in zijn boek op te nemen. Enkele essentiële reminders.

De aarde, ons huis Hij begint met de kosmos, met het werkelijk verbluffende verhaal dat door de wetenschap is onthuld over hoe het universum is ontstaan en waar ons kleine planetaire huis in die enorme en ontzagwekkende totaliteit past. Hij nodigt ons uit om op een maanloze zomeravond met deken en thermoskan en een groep vrienden het land in te trekken. We spreiden onze deken uit en gaan liggen om naar de nachtelijke hemel te staren ver weg van de schittering van stadslichten. Hij nodigt ons uit om onze verbeelding van de aarde weg te laten drijven naar "die gapende diepten waar melkwegstelsels als sneeuwvlokken in een storm ronddraaien".

Als we ons perspectief beperken tot ons eigen Melkwegstelsel, zien we het in onze geest als een afgeplat wiel van sterren, miljarden sterren, verspreid over 100.000 lichtjaar aan ruimte, met ons eigen zonnestelsel - dus klein in vergelijking, maar zo groot voor ons begrip - spinnen en reizen in zijn eigen geordende voortgang door de ruimte. Hier slingert onze eigen machtige zon zijn warmte-energie door de ruimte waar een heel klein deel wordt onderschept door de aarde, maar dat deel is voldoende om al het leven op onze planeet te ondersteunen. Hij nodigt ons uit om een ​​rustige plek te zoeken om de zon te zien terwijl deze ondergaat, waarbij hij eraan herinnert dat hij een miljoen keer zo groot is als de aarde. Als de lucht donkerder wordt, kunnen we als we weten waar we moeten kijken onze zusterplaneten vinden en beseffen dat onze aarde zich midden in een familie van planeten bevindt die door de zwaartekracht van de zon worden rondgeslingerd, en we ervaren ons plotseling 'binnen' het zonnestelsel. Hij nodigt ons uit om onze kinderen net voor zonsopgang wakker te maken en ze geeuwend te laten nadenken over de grote kosmische ervaring die elke dag tot rust komt terwijl de aarde het zonlicht verzamelt om alle wezens van de oceaan en het land te verlevendigen - en voor ons te weten als we staan ​​daar de slaap uit onze ogen te wrijven die door ons lichaam stroomt en de moleculen van ons bloed worden geactiveerd door de zon. En we worden uitgenodigd om na te denken over hoe de talloze levensvormen waarvan we weten dat ze op aarde bestaan, zijn ontstaan; hoe het universele elixer dat we water noemen, diende als een planetaire baarmoeder die op de een of andere manier het leven schonk aan de eerste oervormen die op miraculeuze wijze leerden repliceren en uiteindelijk ons ​​werden en elk ander wezen dat vandaag leeft en de aarde met ons deelt. Als we weer naar buiten kijken, worden we uitgenodigd om nog een keer na te denken over ons Melkwegstelsel en de ongeveer vijftig miljard sterren te beschouwen zoals onze zon, elk met zijn eigen cirkelende planeten, en weten dat er waarschijnlijk alleen al met de honderd miljard planeten in ons melkwegstelsel zijn. potentieel om leven te ondersteunen - en daarbuiten in de diepe ruimte miljarden meer melkwegstelsels met hun vele miljarden sterren en planeten te talrijk om te bevatten. Als we onszelf toestaan ​​om met ontzag en verwondering over deze immense realiteit te staan, zijn we nederig maar ook opgewonden om te weten dat we deel uitmaken van een zich voortdurend ontvouwend episch verhaal - wat Thomas Berry 'ons eigen heilige verhaal, het epos van de evolutie' noemde. De moderne kosmologie verschaft een wonderlijke openbaring - maar om het echt in ons hart te weten, moeten we onze deken en onze thermoskan inpakken en die sterrennacht uitgaan en naar de hemel staren; en bij zonsopgang en zonsondergang zitten en nadenken over de levengevende zon. We moeten de zonnewendes en de equinoxen vieren en in onze geest dwalen door de onmetelijkheid van de tijd - en als we dat doen, als we onszelf toestaan ​​het wonder van dit alles echt te ervaren, dan zullen we weten wat het betekent om de aarde onze huis.

De aarde, een levende planeet De aarde is inderdaad ons huis, en het huis van een enorme hoeveelheid planten en dieren. Het werkt samen met het leven. We weten dit, maar waarderen het echt dat de aarde zelf op zichzelf "leeft". Wetenschappelijk bewijzen onthullen een ritmisch ademhalingspatroon van de aarde.

Uhl spoort ons aan om over dit alles na te denken door onze ogen te sluiten en ons voor te stellen dat we in- en uitademen met de aarde; bij elke ademhaling in ons lichaam opnemen van de "aarde" -elementen die ons ondersteunen; het waterelement voelen in al onze weefsels; het opmerken van het vuurelement dat afkomstig is van de warmte van de zon; het inademen van het luchtelement dat onze longen vult en door alle ruimtes van ons lichaam stroomt, waardoor we gereinigd en verfrist worden - dit keer op keer herhalen, totdat we ons één voelen met al het leven en de aarde in één onafscheidelijk geheel. We kunnen ons ook bewust worden van het metabolisme van de aarde wanneer de planten het zonlicht opnemen via het wonderbaarlijke chlorofylmolecuul, dat uiteindelijk al het leven voedt, omdat dieren plantaardig materiaal opnemen om hun lichaam te voeden. We voelen ons als deelnemers aan dit geweldige levensondersteunende proces, ook bewust van de ontelbare cycli van de aarde waarvan we een integraal onderdeel uitmaken. We worden uitgenodigd om te ontwaken voor de onderling verbonden, niet gefragmenteerde aard van het leven op aarde, zodat we ons nooit meer als afgescheiden voelen, maar één met de dynamische, voortdurende symfonie van het leven.

Levensweb van de aarde

Nergens wordt het ontzag en het wonder van het leven vollediger tot uiting gebracht dan door de manier waarop soorten hun niches vinden, terwijl ze tegelijkertijd banden onderhouden door zowel samenwerking als competitie - bijeengehouden in een enorm zelforganiserend netwerk dat we het levensweb noemen. Uhl vertelt ons dat elke soort een touwtje is in dat web, en hij nodigt ons uit om het wonder van dit alles te ervaren door een enkele soort, de monarchvlinder, te volgen door de levenscyclus van een individuele mot. Daarna volgen we het verbazingwekkende migratiepatroon van de monarch als een enorm collectief, dat in schitterend gekleurde wolken duizenden kilometers over het Noord-Amerikaanse continent vliegt.



Het zal je misschien verbazen te weten dat alles in dit verhaal afhangt van een enkele plantensoort - de kroontjeskruid - want de vorst zal zijn eieren alleen op melkkruiden leggen. De vlinder heeft geurreceptoren op haar antennes waardoor ze zich kan concentreren op melkwormen. Ze spreidt haar eitjes rond, soms maar één op een enkele plant, zodat de rupsen bij het uitkomen voldoende voedsel hebben om het popstadium in te gaan waar de volgende generatie vandaan zal komen.


Als we ons voorstellen dat we op de rug van een vorst rijden, zullen we zien dat ze de eieren aan de onderkant van de bladeren legt, zodat ze niet uitdrogen. We zullen ook opmerken dat het kroontjesblad is gevuld met een plakkerige melkachtige latex, die vol zit met gifstoffen die ernstig braken zouden veroorzaken als we een blad aten. Maar niet de rupsen. Ze zijn er dol op en zijn geëvolueerd om te gedijen in hun eigen ecologische niche. Bovendien slaan ze de gifstoffen op in hun weefsels, zodat vogels hebben geleerd geen monarchrups of vlinder te eten, anders zullen ze een vreselijke dood sterven, omdat de kroontjeslatex als gewervelde dieren giftig voor hen is. Vermoedelijk is dat de reden waarom de vlinder fel gekleurd is, zodat de vogels ze niet zullen verwarren - een andere manier waarop de natuur zowel vlinder- als vogelsoorten in stand houdt. Onze vlinder heeft haar eieren gelegd, banden gelegd en sterft. We glijden van onze baars op haar rug zodat we de levenscyclus kunnen volgen van een nieuwe vlinder van ei tot kleine rups die gedurende drie weken vijf vervellingen doormaakt terwijl hij zich voedt met bladeren van kroontjeskruid, totdat hij plotseling stopt met eten, op de grond glijdt en zich hecht zichzelf naar de tak van een kamperfoeliestruik, waar iets opmerkelijks gebeurt.

De rups vormt een mummie-achtige smeltkroes waarin zijn lichaam wordt gedeconstrueerd tot een soort soepachtige brij waaruit een nieuwe prachtige monarchvlinder ontstaat. Het duurt ongeveer een week, en dan kunnen we weer wegvliegen op de rug van de nieuwe vlinder terwijl ze in een paringsvlucht hoog de lucht in vliegt om haar partner te ontmoeten. Hij arriveert en plaatst een pakje sperma, compleet met voedingssupplementen, in een speciale bak in haar voortplantingsstelsel. De volgende dag vliegen we samen met ons vrouwtje terwijl ze eieren begint te leggen op planten met kroontjeskruid en sperma vrijgeeft om elk ei te bevruchten, net voordat het wordt gelegd. Terwijl ze dit doet, voedt ze zich ook met de nectar van bloemen van andere planten en vervult daarbij een belangrijke rol als bestuiver. De levenscyclus wordt in de zomer verschillende keren herhaald en dan begint het weer koud te worden. De volwassen vlinders ontvluchten de kou en trekken voor de winter naar het zuiden, duizenden mijlen van Canada en het noorden van de Verenigde Staten langs verschillende trekroutes naar een enkele bestemming in een bergachtig gebied, zestig mijl ten westen van Mexico-Stad. Hoe doen ze het, vliegen tot wel vijftig mijl per dag? Het antwoord is dat ze het heel goed redden, zich onderweg voeden met rijke bloemennectar en, verrassend genoeg, aankomen. Ze slaan genoeg vet op om drie maanden van de Mexicaanse winter te overleven voordat ze eind maart weer naar het noorden gaan. Onderweg paren ze, zoeken melkkruiden om hun eieren op te leggen en gaan dan dood. Dit betekent dat het de volgende generatie is die verder naar het noorden gaat, waar de levenscycli zich tijdens de zomer uitstrekken. Dit alles leidt tot één moeder van een vraag: “Hoe vinden de vorsten die in de herfst in Noord-Amerika uitkomen hun weg, jaar na jaar, naar dezelfde winterrustplaatsen in Mexico, aangezien deze vorsten er nooit eerder zijn geweest? ? Op dezelfde manier, hoe vinden de vorsten, die na de winter op weg naar het noorden zijn geboren, hun weg naar dezelfde broedplaatsen in de zomer die hun voorouders al talloze generaties hebben gebruikt? " Een groot mysterie onder duizenden andere die we zullen vinden in het wonderbaarlijke levensweb!

Een web van relaties Het monarchvlinderverslag is het verhaal van een enkele soort als onderdeel van het levensweb. Maar er zijn ook talloze verhalen over relaties. Een verhaal waarnaar Uhl verwijst, zijn leerlingen loslaat in een veld met guldenroede en hen vraagt om te observeren en te vertellen wat ze waarnemen. Eerst merken de leerlingen dat alleen de vlinders en hommels hun werk doen als bestuivers. Als ze echter beter kijken, zullen ze kleine roofdieren vinden in de vorm van hinderlaagwantsen die een bij of vlinder kunnen verscheuren, evenals kleine gele krabspinnen die op de loer liggen gecamoufleerd tussen de bloesems, klaar om een ​​onoplettende bestuiver te immobiliseren en zuig het droog. Wie had gedacht dat er zo'n drama zou spelen op een guldenroede steel? Maar wacht, er is meer. Onder de bloemen zuigen een bos bladluizen suikerrijke vloeistoffen op, zich overmatig vol, zodat overtollige suikers uit hun anussen druppelen waar gretige mieren op de loer liggen om de suikerachtige vloeistof te drinken, terwijl ze lieveheersbeestjes en andere roofdieren die zich zouden kunnen voeden, weghouden op de bladluizen. De mieren hoeden in feite de bladluizen zoals een herder voor zijn kudde schapen zou zorgen! Maar er is nog meer in dit vrolijke verhaal van het guldenroede feest. Verderop in de stengel zou een vreemde klodder weefsel ter grootte van een marmer kunnen worden waargenomen - een guldenroede gal, met daarin een kronkelende larve, die door de stengel van de bloem is getunneld vanwaar hij tevoorschijn kwam uit een ei dat eerder door een guldenroede galvlieg was gelegd. De larven voeden zich in de gallen met de bedoeling weer in vliegen te veranderen. Maar het leven van galvlieglarven wordt soms afgebroken door een wespensoort, die eieren in de gallen legt. De wespenlarven, die zich ontwikkelen uit deze eieren, verslinden de galvliegen als ze worden geboren. Als de galvlieglarven erin slagen te ontsnappen door wespen, kunnen ze nog steeds worden opgeslokt door mezen of spechten, die in de winter soms open gallen pikken. Onnodig te zeggen dat dit een fascinerende aflevering in het klaslokaal is voor de leerlingen van professor Uhl. Hij meldt dat "zelfs nadat ik ze vertel dat we klaar zijn voor vandaag, ze vaak met twee of drie blijven hangen bij stukjes guldenroede, terwijl ze met nieuwe ogen naar dit mini-ecosysteem kijken." Conclusie En misschien kijken we allemaal met nieuwe ogen naar het levensweb. Als we dat zouden doen - met een groot aantal van ons over de hele wereld - vraag ik me af of we zo bereid zouden zijn om met onze bulldozers de aarde in te scheuren, of om met onze geweldige machines te tunnelen naar wat naar onze mening rijke hordes metalen zijn, die bestaande wilde dieren vernietigen. habitats en het verspreiden van giftig afval over het omringende landschap. Zouden we net zo bereid zijn om op talloze andere manieren klakkeloos de habitat van onze zustersoort te vernietigen die zo elegant is geëvolueerd als de monarchvlinder om hun plek in het web van het leven te vullen?

Zouden we beter voor onze wilde zalmbestanden zorgen door hun paaigronden ongestoord te laten, zodat de nieuwe jonge jongen geboren zouden kunnen worden en de zee op zouden gaan, en dan te zijner tijd zouden terugkeren om hun eieren opnieuw te leggen, terwijl de beren en arenden zich zouden kunnen tegoed doen op de stervende vissen die hun levensdoel hebben bereikt na duizenden mijlen door de oceanen te hebben gereisd? Als we aan dit alles denken en het echt in ons hart begrijpen, kunnen we dan niet in onze geest worden aangeraakt om meer na te denken over hoe we ons gedragen als rentmeesters van de enige natuurlijke schepping die we kennen, en waarvan we een integraal onderdeel zijn ?



Als we dat niet doen en we kunnen het niet, hoe kunnen we dan verwachten dat er in de toekomst leven zal zijn voor onze soort? Er is maar één levensweb dat zich gedurende miljarden jaren heeft ontwikkeld voordat onze soort arriveerde. Met onze grote intelligente hersenen zullen we het zeker niet uitschakelen. Kunnen we ons warme en liefdevolle hart openen en daarin een plaats vinden voor de rest van onze mede-aardse wezens? Dat kunnen we toch zeker doen, nietwaar?









Populaire posts van deze blog

De Zeven Zusters van de Pleiaden

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Wat zijn ORBS?