Basis van be-staan deel 1

 We zijn een drie-eenheid. Lichaam- Geest en Ziel. Onverbrekelijk verbonden met elkaar. Waar het niet goed gaat met ons lichaam, gaat het niet goed met onze geest en onze ziel. Niet voor niets is onze basis, ons lichaam de belangrijkste schakel in de basis van ons bestaan. 


Bekijken we de opbouw van de 7 gekende chakra's dan is de basischakra het eerste chakra, verbonden met je bestaan. Dit chakra is rechtstreeks verbonden met Moeder Aarde. Als je zit en bewust voelt, kun je de verbinding voelen. Hoe voelt die verbinding? 

We zijn trouwens geboren uit de basischakra's van onze aardse moeder. Niet alleen komen wij ter wereld via het basischakra, maar alles wat we creëren, komt tot voltooiing door de energie van het basischakra. Uiteraard staat dit chakra in verbinding met de opeenvolgende 6 chakra's. Stel dat je ideeën hebt om iets te creëren, dan kun je je innerlijk vuur, je passie, je enthousiasme voelen en ervaren in je derde chakra of zonnevlechtchakra. Je basis en je zonnevlecht zijn op elkaar perfect afgestemd. Het kost je geen moeite om datgene te creëren waar jij helemaal voor gaat en in gelooft. De basischakra is ook verbonden met je aardse fysieke lichaam, een tempel als het ware, waarin jouw goddelijke ziel huist. Via je lichaam voel en ervaar je de energie stromen. Voel eens even hoe jouw energie op het moment dat je dit leest, stroomt. Voel of je helemaal aanwezig bent in je lichaam. Voel of je je lichaam tot in je kleinste teentje be-woont. 



Een gezonde relatie met je basischakra, bevordert je fysieke gezondheid. Gezond voedsel, voldoende rust/slaap, voldoende beweging en een goede hygiëne vormen een aantal etherische elementen die het lichaam fit en gezond houden. 

Fysiek is het basischakra verbonden met de dichtere delen van het lichaam, zoals de botten en de ruggengraat, de benen en de knieën. Het is ook verbonden met de rode bloedlichaampjes en de dikke darm. Al deze lichaamsdelen corresponderen met de energie van Moeder Aarde, het dichtste element. In elk van deze lichaamsdelen kunnen onregelmatigheden/ziekten/kwalen ontstaan, die met het basischakra verbonden zijn. Enkele hiervan zijn constipatie, depressie, pijn in de onderrug, ischias, aambeien, overgewicht/gewichtsproblemen, vermoeidheid en stress. Hierover later in een volgend blog.

Aandacht geven aan je basischakra helpt je om een stevige basis voor jouw spirituele ontwikkeling te verkrijgen. Het vraagt discipline en doorzettingskracht. Bewust werken met je basischakra verbetert je relatie met je lichaam, jouw tempel. Je heet jezelf welkom in jouw bestaan en staat voor wie jij Bent. Andere aspecten in jouw leven worden onthuld, je doelen worden met zachtheid en kracht neergezet. Je maakt aanspraak op jouw manifestatiekracht, met discipline en vol-harting. Wees dankbaar en voel je gezegend. 

Deel 2- Basis- Geest

Verbinding met je basischakra- je lichaam- aarde- aarden-

Neem een moment voor jezelf om te ervaren, te voelen, het is een goede oefening om het zenuwstelsel tot rust te brengen, je geest te concentreren.

Ga met je voeten op heupbreedte staan, je tenen iets naar binnen ingedraaid, je hielen naar buiten en de buitenranden van je voeten evenwijdig aan elkaar.

Buig lichtjes je knieën en houd je ruggengraat recht. 

Breng je schouders ontspannen naar achter, ontspan je armen, je handen en vingers, terwijl je inademt langs je neus en uitademt via je mond. 

Sluit je ogen en adem een drietal keren in en uit. Laat je buik bij het inademen omhoog komen en bij het uitademen ontspannen en voel hoe je hele lichaam ontspant. 

Ontspan ook je aangezicht; zachtjes glimlachen brengt ontspanning in je kaken, je lippen, je voorhoofd...

Richt je aandacht op je voeten. Voel je verbondenheid met de plek waar je staat, de grond, de aarde...

Spreid je voeten uit elkaar en laat ze de beweging van je ademhaling voelen.

Adem een paar keer in door je neus en uit naar je voeten toe. Met elke uitademing voel je je voeten stevig op de grond staan.

Stel je voor dat je wortels aan het ontwikkelen bent die diep in de grond groeien; deze wortels verbinden jou met Moeder Aarde, die jou voeden en koesteren.

Begin langzaam energie door jouw wortels op te nemen en voel haar terwijl ze door jouw voeten, enkels, knieën, bekken en buik stroomt. De energie blijft verder langs jouw ruggengraat omhoog stromen en vult je hele lichaam.

Houd deze positie een paar minuten vast en voel bewust alle sensaties die door jou heengaan terwijl jouw energie stroomt. Voel hoe jou lichaam ge-grondvestigd wordt op Moeder Aarde. 

Adem nog een paar keer diep in en uit en open je ogen.



Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma