Basis van be-staan deel 2

 Op psychologisch vlak zorgt het basischakra voor de richting in ons leven. In het basischakra staat een vierkant afgebeeld, dat voor een sterke basis, fundering en soliditeit staat. De vier hoeken symboliseren de vier richtingen: noord, zuid, oost en west.


Vanaf een stevige basis kunnen we ons in alle richtingen begeven. We hoeven ons alleen het doel te herinneren waarmee we op aarde gekomen zijn. Waarom ben je hier? Wat zijn jouw kostbare gaven die jij aan de wereld te bieden hebt? 

Om het werk te kunnen doen waarvoor we bestemd zijn, dienen we onze unieke kwaliteiten, talenten, vaardigheden te ontdekken. Door bewust te werken met de basischakra, krijgen we toegang tot onze talenten. Het is daar dat wij de noodzakelijke inzichten opdoen om de grens van ons kunnen te bereiken en alles te zijn wat we kunnen zijn. 

Het is ook in het basischakra dat angst wordt ervaren, de verlammende emotie die ons tegenhoudt/afremt/blokkeert. De emotie die schuilgaat achter de volgende woorden: ik kan niet, het is te laat, ik ben niet in staat om, ik probeer het later wel, ik zou het doen mocht ik tijd, geld et cetera hebben. 

We kennen allemaal wel de vele excuses die we gebruiken, terwijl we in werkelijkheid gewoon te bang zijn om vooruit te gaan. Wat is dus het alternatief? Blijven zitten waar je zit en veel klagen? We kennen het scenario: Als ik maar...dan zou ik...en dat zou ik me ...voelen. Dat is geblokkeerde energie in het basischakra. Je creatieve mogelijkheden, gaven en kwaliteiten worden niet in staat gesteld om voluit te stromen. Aandacht voor je innerlijk is het enige wat je nodig hebt om je situatie te veranderen. Krachtige energie om te veranderen in constant in jezelf te vinden. Je hoeft alleen maar te leren hoe die te bereiken en te gebruiken is. Werken met het basischakra kan angst en moed veranderen, pijn in plezier en negatieve energie in positieve, levensbedreigende, creatieve energie. 


Hoe je over je lichaam denkt, houdt verband met het basischakra. Het idee dat het lichaam inferieur is, in spirituele kringen, is een valkuil vanuit de overtuiging dat men spiritueler zou zijn. Nochtans doen we alle ervaringen op middels ons lichaam. Lichaam, geest en ziel werken samen. 

Het basischakra gaat over ons gevoel van stabiliteit en veiligheid. Het is het natuurlijke instinct dat we hebben om gezelschap, levensonderhoud, onderdak, warmte en veiligheid te vinden. Dit vertaalt zich in liefde, voedsel, een dak boven je hoofd, werk en inkomen. Als we deze niet hebben, reiken we naar verkeerde hulpmiddelen waarvan we denken dat ze ons een veilig gevoel geven, of die ons verdoven, zodat het ons niets meer kan schelen.

Verslavend gedrag kan voorkomen vanuit onevenwichtigheden van het basischakra. Verslavingen, variërend van sigaretten en drank tot drugs, seks, gokken, tonen aan dat de moeilijkheden die zich in het leven voordoen, sterke verlangens kunnen oproepen om de werkelijkheid te ontvluchten. Het zijn allemaal gehechtheden aan valse 'pleziertjes'. Ze tonen een gebrek aan liefde voor het Zelf. De verbinding met de aarde via het basischakra en de energie die zou moeten worden aangevoerd, worden verzwakt als er sprake is van verslavingen. We proberen ons sterker te voelen door vluchtmechanismen aan te wenden. Als de energie in het basischakra wordt hersteld, ontstaat er een solide basis, waarop de andere chakra's verder kunnen gedijen. De energie kan vrijelijk stromen naar de andere chakra's, waardoor er innerlijke balans en rust ontstaat. Een verstoorde relatie met voedsel is een andere kwestie die nauw samenhangt met het basischakra. 

Bedenk eens even wat er gebeurt als je teveel eet? Je voel je waar en gaat gebukt onder jouw gewicht. Je wilt niet bewegen. Dit doet zich voor als je over te veel energie van de aarde beschikt. Je voelt je lusteloos, apathisch. Een eetprobleem tot - stoornis kan een gebrek aan energie van de aarde compenseren door het systeem feitelijk te overbelasten. Er kunnen ook nog veel meer elementen een rol spelen in het ontstaan van eetproblemen en eetstoornissen. 

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma