Gassho- meditatie

Gassho-meditatie helpt ons voor te bereiden op reiki en legt de basis voor onze zelfgenezing. Gassho, uitgesproken als gash-sho, betekent het samenbrengen van de handen in gebed als een symbool van vereniging van de goddelijke Vader en Moeder of God en Godin.



Mikao Usui, de boeddhistische monnik, eredoctor en grondlegger van reiki zoals het vandaag de dag gebruikt, deelde gassho-meditatie met zijn studenten tijdens de reikitraining als de eerste pijler van reiki. Er zijn in totaal drie pijlers in het Usui Reiki-genezingssysteem. Hij leerde studenten gassho-meditatie te gebruiken aan het begin en einde van een reikisessie. Gassho-meditatie wordt ook beoefend als onderdeel van de levensstijl van een reikibeoefenaar en wordt dagelijks 15-30 minuten gedaan, bij voorkeur 's ochtends of' s avonds.


In deze mudra vertegenwoordigt de linkerhand de mens in de fysieke wereld en de rechterhand de Boeddha een verlicht wezen. Het gebaar van het samenbrengen van de handen vertelt ons dat ook wij verlichte wezens kunnen worden als de Boeddha. Het pad naar verlichting is door innerlijke stilte, waar gassho ons dichter bij brengt door te oefenen. Gassho-meditatie is een eenvoudige en effectieve manier om de geest te kalmeren en onze energie uit te breiden.



Als je nog nooit eerder meditatie hebt beoefend of een beginner bent, geef jezelf dan de tijd om het te ervaren. Een rusteloze geest kan ons angstig en prikkelbaar maken tijdens meditatie. Als dit je overkomt, begin dan met een paar minuten meditatie en bouw erop voort naarmate je beter wordt. Na verloop van tijd zul je zien hoe vredig je je zult voelen en zal de rusteloosheid van de geest verdwijnen.

Hoe Gassho-meditatie te beoefenen

  • Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord of afgeleid wordt. Misschien wil je  in een stoel, op een meditatiekussen of op de grond zitten in een gemakkelijke zithouding.
  • Breng de ruggengraat recht, sluit de ogen en breng de handen samen in gebedshouding. Plaats je handen voor je hart.
  • Tijdens deze meditatie is het een goede gewoonte om een ​​centraal punt te hebben om de geest kalm te houden. Je kunt ervoor kiezen om je te concentreren op je ademhaling, op het gevoel dat je handen elkaar raken of op het punt waar de twee middelvingers elkaar raken.
  • Je kunt ervoor kiezen om een ​​timer in te stellen voor je meditatie of je intuïtief te laten leiden.
  • Om deze meditatie te beëindigen, breng je je aandacht naar je lichaam, naar je handen en voeten. Haal een paar keer diep adem en fladder je ogen open.

Sommige beoefenaars vinden het nuttig om ontspannende muziek te spelen terwijl ze mediteren, terwijl anderen de voorkeur geven aan stilte. Doe wat goed voelt voor jou. Een intentie instellen voordat je begint, een mantra chanten of de vijf principes van reiki reciteren, kan ook worden gedaan als onderdeel van je gassho-meditatie. Dit zou voor jou niet als een extra karwei moeten voelen. Het is een geschenk dat je jezelf geeft dat meer vrede, vreugde en liefde in je leven zal brengen.

Gassho-meditatie is een fundamentele oefening in reiki en in de levensstijl van een genezer. Er is geen doel in deze meditatie. Je moet gewoon de stilte in jezelf ervaren en aanwezig zijn in je lichaam. Als gedachten binnendrijven, laat ze dan wegdrijven zonder gehechtheid of oordeel. Gassho-meditatie vergroot ons bewustzijn en geeft ons de stilte die nodig is om verbinding te maken met ons hogere zelf, de intuïtieve kant van ons die onze handen zal leiden in een reiki-healingsessie en in het leven.



Gassho Meditation

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma