Ecologisch bewustzijn/ Zijn




De aarde, ons enige echte thuis, verkeert in een staat van wanorde terwijl de rommel van onze huizen in het wild ontsnapt en op de vreemdste plekken terechtkomt.

In de afgelopen jaren zijn walvissen omgekomen door te veel plastic binnen te krijgen, waaronder ontbrekende slippers en golfballen, willekeurige voorwerpen die tussen duizenden plastic rietjes drijven; vogels voelen ook de nadelige gevolgen. De schade is aangericht en het zal doorgaan tot het een hoogtepunt bereikt, zoals bij alle milieurampen.

Hoe hebben we deze on- / reinigbare puinhoop gecreëerd en wat gaan we doen om deze te stoppen?

Het exacte begin is niet precies te bepalen, maar het lijkt ergens rond de ontdekking van kunststoffen te zijn begonnen. Dit leidde op zijn beurt tot wegwerpproducten met een korte levensduur in huis en een veel langere levensduur van meer dan 500 jaar, mogelijk voor altijd, in de natuur.

Binnen enkele decennia konden ons besteedbare inkomen absorberen wat de industrie had gecreëerd om onze handen en onze geest bezig te houden. Het is niet verstandig om met de vingers te wijzen, aangezien we allemaal aan de schuldige kant staan.

Bedrijven en bedrijven in het algemeen maken zich vaak schuldig aan slimme reclame en goedkope producten die niet gerepareerd kunnen worden. Wij, de mensen, hebben de schuld dat we meer willen, en meer, en nieuwer, beter; een upgrade om de snelle veranderende technologie bij te houden.

Laten we schuldgevoel, schaamte en eventuele harde gevoelens even opzij zetten, zodat we ons ecologische bewustzijn kunnen verruimen, omdat het zo goed samengaat met bewust minimalisme.

Ecologisch bewustzijn begint al op jonge leeftijd.

Ecologisch bewuste wezens kijken naar de planeet als een geheel en ondeelbaar ecosysteem, waar elk levend wezen het waard is om te kennen. Dit omvat planten, dieren, bomen, insecten - het goede, het slechte en het lelijke.

We staan ​​er niet boven. We zijn in feite gelijk.

We ademen dezelfde lucht in, we drinken allemaal hetzelfde water. We nemen allemaal wat we nodig hebben en laten de rest op zijn plaats, oh, was het maar zo gemakkelijk! Mensen hebben de gewoonte ontwikkeld om te creëren wat de natuur nog niet voor ons heeft bedacht, met als resultaat dat ons leven gericht is op comfort, zachtheid, warmte en gemak.

Auto's brengen ons plaatsen verder dan onze voeten kunnen lopen, magnetrons koken met schrikbarend hoge snelheden, snelle mode springt onze kasten binnen voor een goedkope prijs en we nemen het allemaal op, dat wil zeggen, totdat we ons beginnen af ​​te vragen waar we misschien fout zijn gegaan.

De problemen met overconsumptie

Als we meer kopen dan we nodig hebben, blijven we soms achter met schulden, wroeging of de behoefte aan een opslagruimte. Geen van deze heeft ruimte in een gelukkig, stressvrij leven. Bedenk hoeveel niet-essentiële items je per jaar koopt, zoals:

Luxe goederen

Artikelen te koop

Uit eten

Extra opslagruimte (digitaal of fysiek)

Gadgets

Vakanties naar verre oorden

Alles dat verder gaat dan wat jij al 'bezit'

Had je het zonder een van deze kunnen doen? Ben jij  bereid om een ​​van die "luxe" op te geven om gewoon te leven?

Consumentisme speelt met onze emoties, wat ons suggereert dat we ons zowel moeten kleden als spelen om erbij te horen. Niets is minder waar, want als we bewust minimalisme kiezen als een van onze kernwaarden in het leven, zorgen we niet alleen goed voor ons mentale en fysieke welzijn, we zorgen onvermijdelijk ook goed voor de aarde.

Omdat we minder consumeren, daalt de hoeveelheid plastic verpakkingen natuurlijk. Als we ervoor kiezen om plaatsgebonden te eten, elimineren we zinloze voedselkilometers ten gunste van planten en dieren die bij onze omgeving passen.

Terwijl we een minimalistische garderobe betreden die is gemaakt van ethische stoffen, gemaakt door kleinere merken en lokale ambachtslieden, voeren we een zaak aan tegen de overproductie van fast fashion. En terwijl we onze ecologische voetafdruk verkleinen en ervoor kiezen om niet te vliegen, krijgen we de kans om langzaam te reizen en het landschap in ons op te nemen.

Hoe verder we vervallen in een eco-minimalistische mentaliteit, we beginnen onze huizen overzichtelijker te maken en ontdekken dat we meer momenten van de dag hebben om alle technologie af te sluiten en naar buiten te gaan, terwijl we genieten van de kans om in plaats daarvan de natuur te omarmen. Naar buiten te gaan, de natuur in, daar horen totaal geen maskers bij. 

Minimalisme is zowel een levensstijl als een gemoedstoestand. Men kan er van houden of er een hekel aan hebben, afhankelijk van hun referentiepunt. Als het wordt geforceerd, is het niet goed om eenvoudig en zuinig te leven. Als het wordt verwelkomd, zal elke dag met vreugde worden begroet.

Mindful minimalisme, ecologisch bewustzijn en klimaatverandering gaan hand in hand.


Minder winkelen, meer leven - dat is het plan! Als je je zorgen maakt over klimaatverandering en je jezelf afvraagt ​​wat jij zelf kunt doen om de komende situatie te verlichten, zijn dit enkele eenvoudige stappen op weg naar herstel: 

In plaats van te kopen wat je nodig hebt, moet je genoegen nemen met wat je hebt

Plant bomen om de wereldwijde CO2-uitstoot te compenseren



Doe mee met het opruimen van strand / bos / beekafval


Waar en overal waar de natuur is, laten we de rommel die we hebben gecreëerd oppakken en stoppen met het kopen van meer van hetzelfde!

Laat dit bewustzijn de weg naar een duurzame gezonde en gelukkig verandering leiden! 


Liefs

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma