Van lineair naar multiversaliteit




Een kort inspirerend blog om denkpatronen te onderzoeken en waar jij ervaart dat die patronen je in de grip houden en vastzetten. 

Lineair denken hebben we sinds onze geboorte aangeleerd. Het is geprogrammeerd denken. Het is vertrouwd en je staat er misschien niet bij stil of misschien wel.

Tot zolang je leven zonder teveel hindernissen verloopt, stel je je geen vragen, waarom zou je.

Dan kom je onverwachts in een situatie terecht, waarin je vastloopt. Tot op heden ben je nog niet eerder in een situatie beland, waarin je niet anders kunt dan 'anders ' te kijken, anders te denken en anders te handelen. 

Dat 'anders' voelt heel oncomfortabel, misschien zelfs bedreigend/onveilig. Je denk-register wordt al dan niet helemaal opengetrokken en wat je daarin aantreft, kan je helemaal van slag brengen. 

Wat je daar aantreft, is goed geweest, maar vandaag merk je op: ' dit werkt niet meer, hoe kan dit nou'?

Lineair denken spreekt voor zichzelf. Je begeeft je van punt a naar punt b. Je denkt in oorzaak-gevolg, goed of slecht, slim of dom, winnaar of verliezer... Lineair denken is denken in dualiteit en polariteit. Lineair denken oordeelt, beoordeelt én veroordeelt. 

Lineair denken staat haaks op creatief denken. Maar hoe doe je dit? Hoe kun je je creatieve brein activeren in situaties waarin om creatieve manieren van handelen wordt gevraagd?

Je neemt waar dat je vastzit in patronen, je hebt altijd op dezelfde manier situaties aangepakt en dat voelde 'toen' helemaal goed. 

Wat nu gebeurt is dat je bewustzijn wordt opgerekt, of je dat nu leuk vindt of niet. Je vertelt over jezelf dat je een logisch denkend wezen bent en tot op vandaag was je daar trots op.

Dat is lineair denken. Je bent geen zweverig mens, je staat met je voeten op de grond en je bent jezelf gaan identificeren met het beeld: 'ik ben een logisch denkend mens en ik sta met mijn voeten op de grond'. Je ziet een glimp van een goede vriend voorbijschieten, waarvan je vindt dat hij veel te gevoelig is, niet geaard is, teveel zweeft en teveel fantaseert. Je ziet anderzijds dat hij een fijne praktijk heeft uitgebouwd, mensen faciliteert in hun ontwakingsproces, heel creatief bezig is en straalt. 

Je denkt verward bij jezelf wat hij dan meer weet dan jij, want jij had tot op vandaag alles onder controle. Je denkt na, alleen is het je een raadsel waarom die situatie je van slag brengt en je de controle verliest. 

Het is een gelegenheid, al lijkt het absoluut geen zegen, om je kijk op jezelf, je kijk op anderen, je kijk op situaties te ver-anderen. Niets komt toevallig op je weg, niets gebeurt toevallig.

Het is een kans om je niet te verzetten tegen wat hier aan jou wordt getoond. En niet als les. Dit is oude taal, taal die verwijst naar systemen waarin je je lessen moet leren. Dit is een ervaring die je laat zien waar je je bewustzijn kunt oprekken, uitlijnen, verbreden...denkpatronen kunt onderzoeken en veranderen. 

Niet omdat het moet maar omdat het kan. Het is jouw keuze of je teruggrijpt naar oorzaak-gevolg denken of denken in afgescheidenheid en het is ook jouw keuze om open te staan voor een 'veld' waarin jij kunt oefenen met vele mogelijkheden die je ter beschikking staan. 

In essentie kun je je logische denken en je creatieve denken verbinden en in harmonie brengen: harmoniëren. Het ene denken is niet beter dan het andere denken. Logisch denken is niet beter dan creatief denken. Logisch handelen is niet beter dan creatief handelen. 

Hoe verrijkend is het om vanuit innerlijke harmonie logica en creativiteit te handelen. 
Van lineair naar multiple harts-rijk Zijn, waarin niets meer of minder is. 




Diepte- Bewustzijnsinspirator 


Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma