Waarheid. Welke waarheid? Wiens waarheid. Waarheids-onderzoek 



Zoekend naar de waarheid, worden we heel vaak misleid door het niet-waarnemen, het niet-onderzoeken. Deze inner-rijke vaardigheden werden maar weinigen meegegeven, te beginnen vanaf onze geboorte. Op school werden we geprogrammeerd stof in te prenten, die qua waarheidsgehalte niet werd onderzocht. Alles stond in de boeken gedrukt. En dat was de waarheid. Kon die die stof als een papegaai reproduceren, dan was je weliswaar 'slim' kind. Had je moeilijkheden om stof die niet als dusdanig begrepen werd vanuit de ziel, dan had je een probleem, wellicht voor vele jaren. Velen zoeken niet naar inner-rijke waarheid, zoeken niet naar antwoorden die rechtstreeks uit een ander veld gehaald kunnen worden. 

Op deze manier wordt ook verder op interrelationeel vlak verder gebouwd. Wie heeft de waarheid? Wie heeft gelijk en wie heeft ongelijk? Wie is de dader en wie is het slachtoffer? Wie is goed en wie is slecht? Ons werd het programma opgelegd, zonder ons daar zelf bewust van te zijn, op een dualistische manier te denken. Het is het een of het ander. Bewust worden van de gigantische impact van dualistisch denken (en leven) is een krachtige stap om zichzelf los te koppelen van een wel zeer oud programma. Beseffend dat het eerste nefaste ingevoegde programma 'taal' is en we ons middels taal op aarde uitdrukken, kun je je voorstellen dat we slechts herhalen wat we als waarheid hebben  aangenomen. 

Onze maatschappij, die overstroomd wordt met informatie maakt het vreemd genoeg makkelijk om de waarheid zowel te verbergen als te etaleren. Hele industrieën zijn gebaseerd op het verspreiden van roddel en leugens om het publiek te vermaken. Maar zelfs feiten kunnen worden verdraaid, afhankelijk van de context waarin ze worden gezien en de perceptie van de kijker. De waarheid is subjectief : wat de een waar vindt, vindt de ander misschien niet waar. Misschien zijn we in ons hart helemaal overtuigd van iets - maar is het niet helemaal waar voor een ander. In dit geval kan het verhelderend zijn wanneer we de tijd nemen om naar de ander te luisteren, en kan het ook de eerste stap zijn tot wederzijds begrip en het met elkaar eens worden. Aan de andere kant moeten we beseffen dat wat we als waarheid willen zien, dit gewoon niet is - en moeten we ervoor oppassen dat we niet handelen alsof dit wel het geval is, alleen maar omdat we zo graag willen dat dit zo is. 
Rechtvaardigheid houdt heel erg verband met de waarheid. Wanneer je ontdekt dat iets verkeerd of fout is, dan is rechtvaardigheid het juiste antwoord, en niet wraak. En soms is rechtvaardigheid het beste wanneer degenen die fouten hebben gemaakt meer begrip ontwikkelen voor de situatie waarin ze verzeild zijn geraakt, of echt iets meenemen uit een ervaring.

Wat hebben feiten met de waarheid te maken?
kijk met je hart
ook al zegt je hoofd iets anders
ook al raak je verward.
We kunnen verweven en veranderen
buigen als het licht
onze eigen regels maken
goed doen, met een lach op je gezicht.


Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma