Van kwetsbaarheid naar veerkracht in relaties



Relaties staan meer en meer onder druk, dit is wat ik de afgelopen maanden waarneem. ( vanuit diverse invalshoeken heb ik dit thema reeds in blogs verwerkt bij www.paragnost-eddie.nl )

Relaties waarvan het zielscontract klaar is, eindigen met of zonder strijd. Strijd is weerstand, verzet tegen zichzelf en in essentie niet tegen de ander. 

Heel veel verhaallijnen worden uitgekauwd in schijnbare redenen waarom relaties eindigen. In die verhaallijnen wordt vanuit op dualiteit gebaseerde scripts geoordeeld in dader- slachtoffer, de goede en de slechte, de brave en de ongehoorzame. 

Ik had deze morgen een heel lang en diepzinnig gesprek met een cliënte die tussen strijd om haar relatie te ' redden ' en het accepteren ( vanuit haar dieper weten) dat ze zichzelf en haar partner mocht bevrijden van de druk die ze er zelf aan toevoegde. Ze was door de jaren vervreemd van zichzelf, herkende zichzelf niet meer, ze had zich door de jaren ' aangepast ' aan de verwachtingen van haar partner, familie, kinderen, tot ze de laatste maanden langzaam maar zeker bewuster kon waarnemen en voelen welke processen en patronen zich afspeelden.

Hartverscheurend dilemma...hulp van buitenaf is uitgesloten voor haar partner want niet hij is het probleem, zij is teveel veranderd. 

Het gaat niet zozeer of partners spiritueel groeien of interesse hebben in spirituele onderwerpen, dan wel elkaar de ruimte te geven volledig zichzelf te zijn, zichzelf te ontplooien in volstrekte authenticiteit. Hoe kunnen we onze authenticiteit ervaren, als we volgens een 'script' leven, waarvan weinigen zich de vraag stellen of dit script aansluit bij wie je werkelijk bent? Dit is de verandering die bij enkelen plaatsvinden. Het bewustzijn wordt bij enkelen opgerekt en dat dit niet zonder slag of stoot gepaard gaat, is wat ik ook waarneem.

Met aandacht en openhartigheid betrokken- zijn tot elkaar is naar mijn inziens een mooie weg, zonder elkaar te willen duwen in een richting wat niet resoneert met het wezen dat de ander IS. 

Acceptatie, waarachtig tot diepe aanvaarding komen, gaat stap voor stap.

De tijd nemen om te ont-hechten is een fase die helaas velen overslaan. De pijn van een relatiebreuk wordt niet echt meer aangegaan, de pijn wordt verzacht door snel uit te kijken of te zoeken naar iemand die bereid is de pijn te verzachten. Per definitie worden deze relaties 'rebound' relaties genoemd. Deze relaties kunnen voor even de pijn verzachten. Of deze relaties zich kunnen uitlijnen naar 'liefde' is nog maar de vraag. 

De tijd nemen om eigen pijn te pakken en daar de diepste heling in aangaan, is de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen pijn. Als twee mensen hierin die verantwoordelijkheid nemen, voor zichzelf, ontstaat een strijdloze onthechting waarin het mogelijk is elkaar in waar-achtig Zijn te bedanken voor het 'samen-horig-zijn'. 

In relaties zijn gigantisch veel geprogrammeerde scripts die maar weinigen bewust in vraag stellen. Neem waar op welke wijze met angst geladen taalgebruik helderheid brengt in het praten 'over' liefde en relaties. Die scripts hart-rijk onderzoeken vraagt moed om daarin jouw waarheid te vinden. 

Een prachtig schrijven deel ik graag voor hen die in dit proces hun weg zoeken...ergens tussen strijd en acceptatie, de weg naar jezelf terugvinden.

LIEFDE NA LIEFDE

' Er komt een tijd
dat je opgetogen jezelf zal begroeten
als je aankomt bij je eigen deur, in je eigen spiegel,
en elk zal glimlachen bij het verwelkomen van de ander
en zeggen: Ga zitten. Eet.
Je zult de vreemdeling die je zelf was, weer liefhebben.
Geef wijn, geef brood.
Geef je hart terug aan zichzelf,
aan de vreemdeling die al je hele leven van je houdt,
maar die jij negeerde vanwege een ander,
die jou door en door kent.
Pak de liefdesbrieven van de boekenplank, de foto's, de wanhopige krabbels.
Pel je eigen beeltenis van de spiegel.
Ga zitten. Geniet van het leven.'

Derek Walcott
De weg van Zelfcompassie.
Van kwetsbaarheid naar veerkracht.

Herken jij jezelf in de situatie vervreemd te zijn van jezelf?
De innerlijke strijd die je met jezelf voert...te laveren tussen strijd en accepatie?
Je wil het anders voor jezelf én de ander, doch je aanvaardt dat de ander ook een vrije wil heeft in de keuzes die hij/ zijn maakt?
Je wil uitbreken uit die vicieuze cirkel?
Je wil terug de verbinding met jezelf her-stellen?
Je wil zoveel...alleen: je weet niet waar en hoe je jezelf kan terugvinden.
Voor deze en nog zoveel andere vragen kan je bij mij terecht als diepte-en bewustzijnscoach en -therapeut.
Ook al zegt je innerlijke criticus dat je het allemaal fout hebt gedaan, verkeerde keuzes hebt gemaakt, egoïstisch bent....
De eerste stap naar jezelf is de te nemen de situatie waarin je je voelt vastzitten te veranderen.

www.miekecoigne.com

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma