DE HEILIGE GESCHIEDENIS ...



In "De heilige geschiedenis" wijst Jonathan Black ons op de betrokkenheid van engelen in mythen, folklore en religieuze testamenten. Engelen hebben onze perceptie van de wereld vormgegeven sinds de schepping. Soms zijn engelen het middelpunt, soms zijn ze bijna onzichtbaar, maar alle verhalen laten zien dat ze altijd aanwezig zijn en constant vorm geven aan ons leven en de wereld om ons heen. Black schreef eerder de culthit "De geheime geschiedenis van de wereld", de vermoedelijke bron van Dan Brown's "De Da Vinci Code".

Recensie(s)

In de inleiding stelt de auteur (uitgever die filosofie en theologie studeerde) de vraag of het mogelijk is om een samenhangend verslag van de wereld tevoorschijn te laten komen als je alle verhalen combineert waarin sprake is van mystieke visioenen, de tussenkomst van engelen en paranormale ervaringen. En vervolgens vertelt hij 47 verhalen gebaseerd op o.a. sprookjes, de Griekse, Egyptische, Indiase en Noorse mythologie, gedachtengoed van bekende filosofen en schrijvers, fragmenten uit de bijbel, de kabbala en het boeddhisme. Deze zijn chronologisch, op basis van de geschiedenis geordend. Aan het einde van deze verhalen wordt een conclusie getrokken en worden nog meer gegevens met elkaar verbonden. 

De hoeveelheid kennis van de schrijver is indrukwekkend en het boek is een serieuze studie te noemen. Maar niet alle combinaties worden verantwoord: is bijvoorbeeld het sprookje van Assepoester echt een moderne versie van het verhaal van Isis en Osiris? Wie daar geen punt van maakt heeft aan dit boek een ware schat aan verhalen en stof om verder over na te denken. Geïllustreerd met historische zwart-wittekeningen. Bevat veel noten met literatuurverwijzingen (49 p.), een bibliogragie en een alfabetisch register.

F. van Soelen


Een heel waardevol lijvig boek! 
Mieke 
www.miekecoigne.com

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma