In Reset?

 In- Reset?



J.R.R. Tolkien schreef ooit dat niet iedereen die dwaalt, verloren gaat. Maar soms - heel soms - ben je dat. Je wijkt af van je pad, of erger nog, je komt terug op het pad waar je vandaan bent gegaan. Je weet niet wat je moet doen om weer op het goede spoor te komen. Je voelt je leeg en verward. Je weet niet zeker wat er mis is gegaan. Overweldiging sluipt naar binnen. Na een tijdje fluistert een stem binnenin: "Genoeg."
Het voelt als een klap in het gezicht, maar toch ben je dankbaar om wakker te worden met het feit dat je vastzit en dat het tijd is om er iets aan te doen. Het is tijd om je interne kompas opnieuw te bedraden om weer op het pad naar je ware noorden te komen. Op weg naar het opbouwen van het leven dat is afgestemd op je hoogste zelf.
Om los te komen en dit buitengewone leven op te bouwen, moet je je basis opnieuw instellen. Basiswerk is bodem-werk en dit keer kun je niet anders dan een diepe duik te nemen tot op de bodem. Wat ligt daar nog aan puin wat nog blijven liggen is? En hoe wil jij het puin van het verleden opruimen. Je wilt ervan af, maar het heeft ook nog een 'verhaal', voel en luister naar dat verhaal, het verhaal krijgt een stem, wordt gevoeld, wordt gehoord, wordt begrepen...en kun je verwerken en integreren. Je vergeet het verhaal niet, de energie die rond dit verhaal is blijven hangen, verandert. Ga het ervaren en voelen, ga er maar doorheen. En voel laag per laag...stap per stap.
Een eenvoudig, maar krachtig proces van zeven stappen om jou in een mum van tijd weer op het pad te krijgen dat je wilt bewandelen, omdat het in eenvoud- eenvoudig werkt.
1. Vertraag op elk vlak. Vertraag je ademhaling, adem twee tellen in en twee tellen uit, adem drie tellen in en drie tellen uit, en ga zo door met gelijkmatig in-en uitademen.
Als ik die tip meegeef, dan krijg ik vaak met als reactie: ' Is dat alles, in -en uitademen, want dat doen we toch allemaal, dat is toch een automatisch proces?' Zeker. We ademen allemaal, en allemaal ademen we anders, vaak niet bewust van de impact als we stress ervaren bijvoorbeeld. Ik verwijs op eenvoudige manier naar een natuurlijke manier van ademen. En wat is een natuurlijke manier van ademen: inademen door de neus en uitademen door de mond.
Vaak hebben vrouwen weerstand tegen het uitzetten van de buik, dat staat niet chique. Dat heeft uiteraard niets met chique of niet chique te maken. In de buik voelen we leven, voelen we de energie stromen, ervaren we sensaties et cetera.
Traag én bewust in-en uitademen ontspant, geeft rust en je voelt bewust wat er in je hele wezen 'leeft'. Voelen is soms beangstigend, want op voelen zitten vaak nog heel wat clichés, aannames en oordelen.
Het is ongelooflijk dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan het effect van bewust ademen. Er is geen tijd, want alles moet maar gejaagd en gehaast in het leven, en ook voor kinderen!
Het zou te ver voeren om uit te leggen wat bewust en vertraagd ademen nog meer aan voordelen geeft. Jaren geleden heb ik een online cursus/programma uitgewerkt, vanuit mijn opleiding tot Mindfulnesstherapeut en -trainer. Het feit is natuurlijk dat niemand dat voor de ander kan 'doen'. Soms beginnen mensen heel enthousiast met de bodyscan bijvoorbeeld, maar al gauw wordt dit als saai ervaren en haken ze af. Het is net als een instrument leren bespelen: je bouwt de kennis op van het instrument, je oefent dagelijks met de juiste techniek, je oefent dagelijks je toonladders, en op een bepaald moment geniet er er ook van, maakt het deel uit van je dagelijkse leven en word je expert. Zo ook is dat de kunst van het leven: expert worden van en over jouw leven.
Ademhalen is de simpelste manier om je innerlijke licht aan te steken.
2. Er is niets aan de hand
Wees mild voor jezelf. Er is niets mis of verkeerd met verdwalen of teruggaan. We leven dit leven allemaal voor de eerste keer, ook al zou je al honderden levens hebben gehad. Het leven is hier en nu, op deze aarde. Leren hoe we onze dromen manifesteren en afgestemd op jouw unieke zielsblauwdruk, jouw kernkwaliteiten, talenten en gaven. Ieder wezen heeft dat hele pakket bij geboorte meegekregen. Het is jouw pakket, maak het helemaal open, misschien ontdek je in een hoekje dat daar nog iets onuitgepakt verstopt zit. Trouwens, hoe langer je jezelf voor de gek houdt dat je niet op de goede weg bent, hoe langer je daar blijft. Waardeer je tijd en creëer gedachten die je verder op weg brengen.
3. Verbind je met de Aarde en daarmee ook met je hele lichaam
Als je leest terwijl je aan je bureau zit, plaats dan je voeten op de vloer zoals je zou doen op je yogamat. Pas je houding zodanig aan dat je ruggengraat lang is en je schouders naar achteren rollen. Het is ook leuk om te ervaren wat voor een effect je lichaamshouding op jezelf heeft. Voorovergebogen lopen/stappen, met de neus in de wind en schouders strak naar achter, met lichte pas lopen/stappen, met zware voet lopen/stappen, schuifelend voortbewegen, je kunt het niet gek bedenken, maar je lichaam is een zo intelligent wezen, je kunt het niet in de maling nemen. Maak er desnoods een dans van, en beweeg je doorheen de diverse lichaamshoudingen. Lichaamsbewustzijn is nog iets anders dan lichaamsbewust ZIJN.
4. Begin waar je bent
Ons hart is als een GPS. Om je aanwijzingen te geven, moet het weten waar jij bent en waar jij heen wilt. Wees eerlijk over waar je begint en hoe je je momenteel voelt, hoe ongemakkelijk dat ook is. Vraag jezelf dan af waar je wilt zijn en hoe je je daarbij voelt. Maak je geen zorgen over de kleine details, focus op wat je wel weet. Ons doel is om jou weer op weg te helpen. Je hart zal je verdere aanwijzingen geven als je dat eenmaal gewaar bent.
5. Reset je basis
Nu ben je klaar om je basis opnieuw in te stellen door je hoogste waarden te verduidelijken. Onze waarden zijn als de fundering van een huis. Zonder een solide basis stort alles in elkaar. Als het slecht is ingedeeld, zal wat je aan het bouwen bent niet lang standhouden. JIJ bouwt een leven op waar je van houdt, volledig, van binnen en van buiten. Het is dus absoluut noodzakelijk dat jij jouw hoogste waarden met zorg kiest. Je hoogste waarden zijn je kernovertuigingen. Het zijn je fundamentele principes die werken als een kompas. Ze helpen je je ware noorden te vinden - de plek waar je je het meest levendig, stralend en krachtig voelt.
6. Neem een ​​paar minuten de tijd om alle dingen op te schrijven die belangrijk zijn in je leven. Maak een lijst. Censureer jezelf niet.
Van daaruit wil je je top drie tot vijf waarden identificeren die het meest energiek aanvoelen, je vullen met vreugde en je hart laten zingen - dit zijn je hoogste waarden.
Wil je meer inspiratie, stel jezelf dan de volgende vragen:
Waar wil ik mijn tijd, geld en energie aan besteden?
Welke waarden wil ik doorgeven aan mijn kinderen, vrienden, familie, collega's?
Wat breekt mijn hart of maakt me van streek?
Vraag jezelf van daaruit af welke waarden je antwoorden vertegenwoordigen.
7. Verfijn en definieer
Als je eenmaal de moeilijke beslissingen hebt genomen en je hoogste waarden hebt gekozen, ga je twee stappen verder. Als je wilt dat je hoogste waarden worden vertaald in het opbouwen van dit leven waarvan je droomt, definieer dan wat dit voor jou betekent? Niet wat de maatschappij zegt of wat je familie of vrienden zeggen, die mogelijks zich niet bezighouden met bewustzijn. Dat is allemaal ok. Ieder leeft vanuit eigen frequentie in het moment en niets blijft hetzelfde. Soms zeggen cliënten me dat X of Y toch nooit zal veranderen. X of Y moeten niet veranderen, want dat zou betekenen dat X of Y niet ok zijn. Focus op jouw pad en jouw kompas en bemoei je verder niet waar X of Y op hun pad zijn. Ieder doet zijn/haar best op eigen manier, al wordt daarover gemakkelijk een mening of oordeel over gevormd. Fijn is met elkaar te sparren en te onderzoeken hoe elkaar te empoweren.
Jij bent de schepper/uitvoerder over jouw leven: dat is jouw geboorterecht!
Jij bent de schepper/ uitvoerder over jouw leven en jij alleen bepaalt wat elke waarde voor jou betekent . Je hoeft geen roman te schrijven, je hoeft niets spectaculair te doen, alleen surfen op jouw diep wetend veld. Eén zin die samenvat wat elke waarde betekent is voldoende.
Liefde is een van mijn hoogste waarden. Mijn definitie omvat: doen waar ik van hou, dingen doen met liefde, zelfliefde beoefenen, liefde verspreiden, geloven in goddelijke relaties en liefdevol zijn, wat er ook gebeurt. Ik daag je uit om die definitie vijf keer hardop voor te lezen zonder dat je hart groter wordt. Het is onmogelijk.
Op momenten dat ik voel dat ik van mijn pad ben gevallen, keer ik naar mijn hoogste waarde.
Vallen, doen we allemaal. En daar is niets mis mee.

Persoonlijke consulten via www.miekecoigne.com



Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma