Manieren om je immuniteit te versterken en andere weetjes ( om te doen)

Manieren om je immuniteit fysiek en emotioneel te versterken en andere weetjes ( om te doen) 



Hoe kun je je immuunsysteem verbeteren? Over het algemeen doet jouw immuunsysteem opmerkelijk werk door je te verdedigen tegen ziekteverwekkende micro-organismen. Maar soms mislukt het: een kiem dringt met succes binnen en maakt je ziek. Is het mogelijk om in dit proces in te grijpen en je immuunsysteem te versterken?  Moet er ingegrepen worden als je weet dat je lichaam je iets meer vertelt over je weerbaarheidsgraad, je als het ware 'verwittigt'? Ziek zijn is lastig, maar gezond.  begrijpen mensen nog niet de zin van het ziek-zijn, want de angst om dood te gaan giert als een razende in het wild rond. Die mensen zeggen dan 'ik wil ervan af' en dat is heel begrijpelijk en menselijk. Misschien een idee om dat 'ervan af willen' te zien als een ' hé, mijn lichaam reageert op iets wat niet zo goed is voor mij, laat ik daar zelf even, vanuit het volste vertrouwen in wat mijn lichaam me laat voelen en ervaren, laat zien, naar kijken.' We hebben dit niet meegekregen in onze opvoeding, waardoor er maar weinig contact en daardoor weinig tot geen vertrouwen is, in de intelligentie en de wijsheid van ons lichaam. Wetenschappers vertellen je dit niet, dat moet je dan zelf maar uitvissen.  Gelukkig ontdekken meer en meer mensen dat de druk en de stress sinds anderhalf jaar een enorme impact heeft op de immuniteit van mensen. Ook al wordt het niet in woorden verteld, je ziet het aan hun uitstraling, je hoort het ook- als je heel goed luistert en afstemt- aan de manier waarop er gepraat wordt- ik hoor wel eens de angst door hun stem trillen en toch, als ik ernaar vraag, voelen ze het niet bij zichzelf of gaan ze er heel snel overheen. Het is nu niet meer zozeer wanneer de volgende pandemie eraan komt, want dit was voorspelbaar. De griep komt er weer aan, vorig jaar had de griep zich blijkbaar verstopt, en dit keer wordt het dus een flinke griep, waar vooral niet-gevaccineerden flink last zullen van hebben. Ondertussen muteren de virussen verder, telkens met een nieuw jasje. Dus als ik die voorspelling van flink ziek te worden als waarheid moet aannemen en ik zorg niet goed voor mezelf, dan is het niet moeilijk te voorspellen dat ik de kans heb om flink ziek te worden. Dit is een vorm van hersenspoeling, waarbij mensen die al bang zijn, die voorspelbare gevolgen kan hebben. 

Gaat men lang genoeg door met die soort van gedachten toevoegende inprentingen, dan wordt dit voor bange mensen een realiteit. Zo werkt het brein nu eenmaal, maar het brein stuurt heel wat boodschappen naar ons lichaam. 

Daarom nu dit blog en niet met het doel een belofte te maken dat niemand voor jou kan realiseren,  maar wel met de belofte voor jezelf om te onderzoeken en in overleg met jouw arts, hoe jij jouw gezondheid kunt verbeteren, desnoods dat je een en ander zal moeten laten. Het is niet anders. Niemand kan die keuze maken voor jou, voor mij, voor elkaar.

Gezondheid is van jou, waarin, als het je even niet goed gaat, je de beste behandeling, adviezen, tips en handvatten mag vragen, of je nu geprikt bent of niet. Ook dat is van jou en van niemand anders. Dat staat trouwens heel duidelijk in de grondwet, dat overal te lezen is. Als je ziek bent, griep hebt, ziek je thuis uit, kruip je onder de wol, en vraag je de beste extra zorgen indien noodzakelijk. Dat is altijd al zo geweest, dus waarom zou dit nu zo plots moeten veranderen? Wat we wellicht in vraag zullen moeten stellen is, wat er allemaal heeft toe bijgedragen dat zelfs onze Aarde er stiefmoederlijk aan toe is, door de uitputting van bronnen, buitenproportionele vervuiling, de uitrol van netwerken, waarvan we weten dat dit niet bijdraagt aan een gezond leefklimaat en evenmin bijdraagt aan een gezonde leer- en levensstijl. Dat zal wellicht over enkele jaren wel duidelijk worden. Er wordt nu heel sterk gekeken naar technologische ontwikkeling, waarin men niet doorheeft welke grenzen, ethische en menselijke grenzen overschreden worden. De tijd zal het leren.

Wat kun je doen om je immuunsysteem een ​​boost te geven?

Het idee om je immuniteit te versterken is aanlokkelijk, maar de mogelijkheid om dit te doen is om verschillende redenen ongrijpbaar gebleken. Het immuunsysteem is precies dat - een systeem, geen enkele entiteit. Om goed te kunnen functioneren, is balans en harmonie nodig. Er is nog veel dat onderzoekers niet weten over de fijne kneepjes en onderlinge verbondenheid van de immuunrespons. Voorlopig zijn er geen wetenschappelijk bewezen directe verbanden tussen levensstijl en een verbeterde immuunfunctie.

Maar dat betekent niet dat de effecten van levensstijl op het immuunsysteem niet intrigerend zijn en niet moeten worden bestudeerd. Onderzoekers onderzoeken de effecten van voeding, lichaamsbeweging, leeftijd, psychologische stress en andere factoren op de immuunrespons, zowel bij dieren als bij mensen. In de tussentijd zijn algemene strategieën voor gezond leven zinvol, omdat ze waarschijnlijk de immuunfunctie helpen en ze hebben andere bewezen gezondheidsvoordelen.




Gezonde manieren om je immuunsysteem te versterken

Je eerste verdedigingslinie is het kiezen van een gezonde levensstijl. Het volgen van algemene richtlijnen voor een goede gezondheid is de beste stap die u kunt nemen om uw immuunsysteem op natuurlijke wijze goed te laten werken. Elk deel van uw lichaam, inclusief uw immuunsysteem, functioneert beter wanneer het wordt beschermd tegen aanvallen van buitenaf en wordt ondersteund door strategieën voor gezond leven, zoals deze:




  • Rookvrije levensstijl
  • Dagelijks verse groenten en dagelijks 1 stuk fruit
  • Yoga in vele diverse stijlen waar je zelf een keuze uit kunt maken, Mindfulness
  • Gewichtscontrole
  • Met mate alcohol drinken of een alcoholvrije levensstijl aanhouden; je kunt een glas water drinken, nadat je alcohol hebt gedronken
  • Dagelijks minstens anderhalve liter bronwater drinken. Als je dit niet gewend bent, bouw dan het drinken van water systemisch op. Opbouwen zodat je nierintoxicatie voorkomt.
  • Natuurlijke thee en ook hier weer belangrijk om even na te kijken of een bepaalde theesoort goed is voor jou. Niet elke theesoort is geschikt voor alle thee-drinkers. Voel vooral hoe je lichaam erop reageert. 
  • Zorg voor voldoende slaap.
  • Neem maatregelen om infectie te voorkomen, zoals regelmatig je handen wassen en vlees grondig koken. (indien je een vleeseter bent)
  • Stress minimaliseren. Herken je dit bij jezelf dat je wel eens onder stress staat en achteraf gezien inziet dat je een situatie op dat moment niet kon veranderen? Of dat je je onbewust opjaagt omdat een collega iets heeft gezegd wat je emotioneel raakte, een buurman niet zo vriendelijk reageerde, je werkgever je straal voorbijliep en je er allerlei verhalen rond bedenkt...dit zijn zo van die stress-toevoegende zaken die je best op een andere manier kan bekijken door wat afstand te nemen, te accepteren dat je iets niet kunt veranderen zoals je het wenst, stoppen met verhalen te bedenken die meestal nergens op slaan ( dan wellicht een trigger zijn). 
  • Geef aandacht aan je emoties, gedachten/overtuigingen die eveneens een effect hebben op je lichaam. Wat ligt er op je maag? Wat komt je het strot uit? Wat zie je niet meer zitten? Wat werkt er op je heupen? Lichaamsmetaforen zijn zeer betekenisvol, maak er gebruik van om naar binnen te keren en te voelen wat je maag, je strot, je heupen et cetara aan jou vertellen. 
  • Blijf op de hoogte van wat er in de wereld speelt, praat erover met mensen die bereid zijn met een open hart te luisteren, verzwelg niet in slacht-offer energie, weet wanneer je vanuit een geactiveerd reptielenbrein reageert en welke emoties en gevoelens daarin getriggerd worden, duw niets weg omdat je je identificeert met 'ik ben spiritueel dus ik heb er niets mee te maken', maar weet dat je deel uitmaakt van het geheel en verbinding ontstaat vanuit een diepe wezenskracht waarin alles wat ervaren en gevoeld wordt, gedeeld mag worden. Onderdrukken, wegdenken, komt op andere manier tot uiting, wat ook de immuniteit kan verzwakken. 
  • Er zijn nog veel meer manieren waarop je je immuunsysteem kan verzorgen, en dat vind je terug in mijn tweede boek ' Ander-S leven in een sterk veranderende tijd. Welkom Jij, Aquariusmens', uitgegeven bij www.boekscout.nl, juni 2021 


Wat met producten in de gangbare winkelrekken? 

Veel producten in de winkelrekken beweren de immuniteit te versterken of te ondersteunen. Kijk naar de samenstelling van de producten, want veel mensen grijpen gewoon naar een doosje zonder te weten welke ingrediënten in de producten zitten. Goedkoop is doorgaans de reden om snel een doosje in het winkelmandje te gooien. Maar of het uiteindelijk bijdraagt aan datgene wat je ervan verwacht...alleen jij kan hier uiteindelijk je conclusie in trekken. 

Vitamine C, D, B12 met de juiste dosering ( zie bio-winkels) zink, selenium, ijzer, koper, foliumzuur en vitamine A, B6, C en E. Een levende bloedanalyse geeft een zeer accuraat bloedbeeld zodat je weet welke vitamines je algehele gezondheid ondersteunen, bevorderen en stabiliseren. 

Beroertes bij atleten

Atleten die zich bijvoorbeeld bezighouden met "bloeddoping" (Bloeddoping is een vorm van doping en een kunstmatige manier om de zuurstofdragende capaciteit van het bloed te verhogen) - bloed in hun systeem pompen om hun aantal bloedcellen te verhogen en hun prestaties te verbeteren - lopen het risico op beroertes.

Pogingen om de cellen van je immuunsysteem te stimuleren is vooral ingewikkeld omdat er zoveel verschillende soorten cellen in het immuunsysteem zijn die op zoveel verschillende manieren op zoveel verschillende microben reageren. Welke cellen moet je boosten, en tot welk aantal? Tot nu toe weten wetenschappers het antwoord niet. Wat wel bekend is, is dat het lichaam voortdurend immuuncellen aanmaakt. Het produceert zeker veel meer lymfocyten dan het mogelijk kan gebruiken. De extra cellen verwijderen zichzelf door een natuurlijk proces van celdood dat apoptose wordt genoemd - sommige voordat ze enige actie zien, andere nadat de strijd is gewonnen. Niemand weet hoeveel cellen of wat de beste mix van cellen is die het immuunsysteem nodig heeft om optimaal te functioneren.

Immuunsysteem en leeftijd

Naarmate we ouder worden is de kans groter dat onze immuunrespons vermindert  wat op zijn beurt bijdraagt ​​aan meer infecties en ziektes.  Naarmate de levensverwachting in ontwikkelde landen is toegenomen, neemt ook de incidentie van leeftijdsgerelateerde aandoeningen toe. 

Hoewel sommige mensen gezond ouder worden, is de conclusie van veel onderzoeken dat ouderen, in vergelijking met jongere mensen, meer kans hebben om infectieziekten op te lopen en, belangrijker nog, meer kans hebben om eraan te overlijden. Luchtweginfecties, waaronder griep, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij 65-plussers. Niemand weet zeker waarom dit gebeurt, maar sommige onderzoekers merken op dat dit verhoogde risico correleert met een afname van T-cellen, mogelijk van de thymus die met de leeftijd atrofiseert en minder T-cellen produceert om infecties te bestrijden. Of deze afname van de thymusfunctie de daling van T-cellen verklaart of dat andere veranderingen een rol spelen, is niet helemaal duidelijk. Anderen zijn geïnteresseerd in de vraag of het beenmerg minder efficiënt wordt in het produceren van de stamcellen die aanleiding geven tot de cellen van het immuunsysteem. 

Er lijkt een verband te bestaan ​​tussen voeding en immuniteit bij ouderen. Een vorm van ondervoeding die zelfs in welvarende landen verrassend vaak voorkomt, staat bekend als 'ondervoeding door micronutriënten'. Ondervoeding door micronutriënten, waarbij een persoon een tekort heeft aan enkele essentiële vitamines en sporenelementen die worden verkregen uit of aangevuld door een dieet, kan voorkomen bij ouderen. Oudere mensen hebben de neiging om minder te eten en hebben vaak minder variatie in hun voeding. Een belangrijke vraag is of voedingssupplementen ouderen kunnen helpen om een ​​gezonder immuunsysteem te behouden. Oudere mensen zouden deze vraag met hun arts moeten bespreken.

Dieet en je immuunsysteem

Zoals elke strijdmacht marcheert het leger van het immuunsysteem op zijn buik. Gezonde strijders van het immuunsysteem hebben goede, regelmatige voeding nodig. We weten en  erkennen al lang dat mensen die in armoede leven en ondervoed zijn, kwetsbaarder zijn voor infectieziekten.  Bewerkte voedingsmiddelen, hoge inname van eenvoudige suiker beïnvloeden de immuunfunctie nadelig.

Dus wat kan je doen? Als je vermoedt dat je  dieet niet in al je behoeften aan micronutriënten voorziet - misschien hou je niet van groenten en je hebt die al lang van je menu geschrapt,  kan het nemen van een dagelijks multivitaminen- en mineralensupplement andere gezondheidsvoordelen opleveren, naast eventuele gunstige effecten op het immuunsysteem. Het nemen van megadoses van een enkele vitamine doet dat niet. Meer is niet per definitie beter.

Stress en immuunfunctie

Geneeskunst is nauw verbonden in de relatie tussen lichaam en geest gaan waarderen. Een breed scala aan kwalen, waaronder maagklachten, netelroos en zelfs hartaandoeningen, zijn gekoppeld aan de effecten van emotionele stress. 

Om te beginnen is stress moeilijk te definiëren. Wat voor de een een stressvolle situatie lijkt, is dat voor de ander niet. Wanneer mensen worden blootgesteld aan situaties die ze als stressvol beschouwen, is het moeilijk om te meten hoeveel stress ze voelen. Aanhoudende stress eist zijn tol en heeft een weerslag op het immuunsysteem. 

Geeft verkoudheid je een zwak immuunsysteem?

Bijna elke moeder heeft het wel eens gezegd: 'Draag een jas of je wordt verkouden!" Heeft ze gelijk? Waarschijnlijk niet, blootstelling aan matige koude temperaturen verhoogt de vatbaarheid voor infecties niet. Er zijn twee redenen waarom de winter een 'koud en griepseizoen' is. In de winter brengen mensen meer tijd binnenshuis door, in nauwer contact met andere mensen die hun ziektekiemen kunnen doorgeven. Ook blijft het griepvirus langer in de lucht als de lucht koud en minder vochtig is.

Maar onderzoekers blijven geïnteresseerd in deze vraag in verschillende populaties. Sommige experimenten met muizen suggereren dat blootstelling aan koude het vermogen om met infectie om te gaan zou kunnen verminderen. Maar hoe zit het met mensen? Onderzoekers hebben experimenten uitgevoerd waarbij vrijwilligers kort in koud water werden ondergedompeld of korte tijd naakt in temperaturen onder het vriespunt doorbrachten. Ze hebben mensen bestudeerd die op Antarctica woonden en die op expedities in de Canadese Rockies. De resultaten zijn gemengd. Onderzoekers documenteerden bijvoorbeeld een toename van infecties van de bovenste luchtwegen bij competitieve langlaufers die intensief sporten in de kou, maar of deze infecties te wijten zijn aan de kou of aan andere factoren - zoals de intense inspanning of de droogte van de lucht - is niet bekend.

Een groep Canadese onderzoekers die honderden medische onderzoeken over het onderwerp heeft beoordeeld en een deel van hun eigen onderzoek heeft uitgevoerd, concludeert dat je je geen zorgen hoeft te maken over matige blootstelling aan kou - het heeft geen nadelig effect op het menselijke immuunsysteem. Moet je je inpakken als het buiten koud is? Het antwoord is 'ja'  als je je niet op je gemak voelt, of als je voor een langere periode buiten bent waar problemen als bevriezing en onderkoeling een risico vormen. Maar maak je geen zorgen over immuniteit.

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de pijlers van gezond leven. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, verlaagt de bloeddruk, helpt het lichaamsgewicht onder controle te houden en beschermt tegen een verscheidenheid aan ziekten. Maar helpt het om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te stimuleren en gezond te houden? Net als een gezonde voeding draagt bewegen bij aan een algemene goede gezondheid en daarmee aan een gezond immuunsysteem. 


11-09-2021 





Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma