Retrograde Cherion ( 19 Juli- December 2022) en wat het voor jou kan betekenen

Retrograde Cheiron 19 Juli 2022- 23 December 2022)



Cheiron gaat retrograde op 19 juli 2022 en voegt zich bij Saturnus, Neptunus en Pluto. Al deze kosmische lichamen gaan jaarlijks achteruit, dus deze energie maakt deel uit van het natuurlijke ritme dat we elk jaar ervaren. Deze mix van energieën brengt een vernieuwde dynamiek naar de voorgrond om ermee aan de slag te gaan. Zeker op de dag dat Cheiron retrograde gaat én de dag dat Cheiron direct stationeert ( op 23 december 2022). Dat zijn dus krachtdagen om rekening te houden met de impact ervan. Voor iedereen wordt dit anders ervaren; het is jouw ervaring en van niemand anders. 

Technisch gezien is Cheiron geen planeet maar een asteroïde die tussen Saturnus en Uranus draait. Anderzijds is het astrologisch gezien een belangrijke kosmische energie om mee te werken. 

Cheiron is een centaur, en de mythe gaat dat Chiron bij zijn geboorte in de steek werd gelaten en aan zijn lot werd overgelaten. Het was door deze wond van verlatenheid en moeilijke opvoeding dat het in staat was om op te staan ​​en zijn wonden te veranderen in krachtige poorten van genezing.

Het waren de wonden van Cheiron die de weg vrijmaakten voor zijn rol als krachtige genezer, leraar, helderziende en filosoof. Dit is de reden waarom Cheiron de gewonde genezer of 'The wounded healer' wordt genoemd. 

We hebben allemaal dezelfde krachten als Cheiron. In ieder van ons leeft het vermogen om onze wonden en pijnpunten te herkennen, te voelen en ze in een bron van kracht te veranderen. 

Zoals de dichter Rumi zegt: de wond is waar het licht je binnenkomt.




De positie van Cheiron tussen Saturnus en Uranus is ook belangrijk voor het begrijpen van de energie die het met zich meebrengt.

Saturnus is een zeer geaarde, gewortelde energie, terwijl Uranus wordt beschouwd als een planeet met een hogere vibratie. De energie van Uranus kan ook ontwaken en de opkomst van Kundalini-energie teweegbrengen. In principe hoef je de Kundalini-energie niet op te wekken, want dit gebeurt spontaan, op een natuurlijke manier. Ik raad het zelfs af ( bij uitzondering wijs ik op het voorzichtig omgaan met krachtige energie-golven, omdat mensen dit soort ervaringen wel eens geforceerd opwekken en niet gewenste effecten in lichaam en geest kunnen veroorzaken).

Cheiron kan fungeren als een brug tussen deze twee staten van zijn en wordt soms de regenboogbrug genoemd. De regenboogbrug betekent de verbinding tussen de ene bewustzijnsstaat en de volgende, en dit idee wordt nog versterkt als we kijken naar de Egyptische astrologie.




In de oude Egyptische astrologie heeft Cheiron een andere naam: Anpu of Anubis, de god van het hiernamaals en verloren zielen.

Veel van de mythen en legendes die in de westerse astrologie worden gebruikt, zijn terug te voeren op de Egyptische en Babylonische astrologie, en Anubis kan worden gezien als de tegenhanger van Cheiron.

Net als Cheiron werd Anubis als kind in de steek gelaten. Het was door deze pijnlijke opvoeding dat Anubis ook in staat was om op te klimmen tot het nobele beroep van de Bewaker van de Onderwereld. Het was de taak van Anubis om de nieuwe doden in de onderwereld te verwelkomen en hen te begeleiden bij de overgang naar het hiernamaals.

Er is een speciale ziel voor nodig om zo'n positie te krijgen, en ongetwijfeld waren het Anubis' eigen pijn en lijden die het mogelijk maakten om het mededogen, onderscheidingsvermogen en loyaliteit te ontwikkelen om zielen door zo'n reis te leiden.

Terwijl Cheiron of Anubis retrograde reizen, hebben we toegang tot onze eigen wonden om na te denken over hoe we ze kunnen gebruiken als een bron van kracht en heling.

Deze energie gaat niet over het verkrijgen van een staat van perfectie door middel van genezing, het gaat eerder om het erkennen en accepteren van onze wonden op een manier die ons toegang geeft tot de wijsheid die ze kunnen brengen.

Cheiron wil niet dat we genezen omdat het ons "beter" zal maken. Het wil dat we leren hoe we deze wonden kunnen maken als krachtige poorten van wijsheid, kennis en kracht. Door deze informatie te extraheren, kunnen we in een groter en vollediger potentieel stappen. Dit niveau van helingswerk gaat over transcendentie, in plaats van onszelf te 'repareren' om waardig te zijn. We zijn het al waard, ongeacht de wonden die erin leven. 



Deze energie wordt vooral versterkt aangezien Cheiron momenteel in het teken van eigen-zinnige Ram. Met Cheiron in Ram worden we nog meer ondersteund om de kracht, het vertrouwen en de moed te vinden die kan ontstaan ​​wanneer we oog in oog komen te staan ​​met onze wonden en ze niet als pijnpunten maar als punten van potentieel zien.

Cheiron in Ram herinnert ons eraan dat het veel heilzamer is om onze wonden te laten inspireren, motiveren en kracht te geven, in plaats van ze te zien als iets dat ons afremt of ons op een of andere manier inferieur maakt. Wonden zijn pijnlijk en sommige wonden snijden zo diep dat ze ons nooit echt verlaten, maar dit is oké. We hoeven geen netjes ingepakt pakketje te zijn om het best mogelijke leven te leiden. 

We kunnen deze retrograde energie gebruiken om onze wonden niet te bedekken, maar om te erkennen dat, net als Cheiron en Anubis, ons lijden ons heel vaak naar het pad van ons lot kan leiden.

Gebruik deze retrograde energie om na te denken over wat je wonden je hebben geleerd. Zit met je wonden en leer ze kennen. Kijk of je eventuele oordelen kunt loslaten en blijf gewoon zitten met de pijn die ze naar voren brengen. Als je je hiermee op je gemak voelt, kijk dan of je kunt nadenken over wat deze wonden je hebben geleerd, hoe ze je hebben gevormd en welke wijsheid ze voor je kunnen hebben.


Open voor de wijsheid en het potentieel dat je wonden te bieden hebben.

Cheiron Retrograde Reflecties

1.) Wat doet me op dit moment het meest pijn? Wat zijn 10 dingen die deze pijn me heeft geleerd?

2.) Denk aan een pijnlijke wond uit je verleden. Hoe heeft deze wond je geïnspireerd? Hoe kan het je blijven inspireren om verder te gaan?

3.) Innerlijk dialoog; enkele voorbeelden die je verder kunt aanvullen:

Als mijn pijn kon praten, zou het willen dat ik weet...

Als ik aan mijn ontberingen denk, ben ik dankbaar dat...

Ik ben vandaag sterker omdat...

Je lichaam is een 'bevroren' geschiedenis; alles wat we hebben vastgehouden aan emoties, gedachten heeft zich ook in ons lichaam 'vastgezet' tot zelfs 'gekristalliseerd': ik denk hierbij aan nier- en galstenen, maagzweer (-zweren), visusproblemen, spierverkortingen ( door angst/stress) en nog zoveel meer. Zelf pleit ik ook om via emotioneel lichaasmwerk ( Posturale Intregatie, Rolfing, Cranio-Sacraal, Bio-energetica, Holistic Pulsing, De vijf levensritmes van G.Roth, Sexual grounding, Dieptemassages...) de fysieke klachten/blokkades verder op te schonen. 



Ook de dynamische meditaties van Osho zijn heerlijk om te doen. 



Herinner je: we zijn een holistisch mens: lichaam en geest zijn verbonden met elkaar. 

Be gentle, be nice to yourself. 


Heb het goed.





Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma