Lughnasadh/ Lammas Oogstfeest!



Lughnasadh is ook bekend als Lammas en is een Wicca-festival, dat wordt gevierd aan de vooravond van 1 augustus. Dit is de tijd van rijpheid en vruchtbaarheid. Op dit moment kun je de tuinen vol met producten zien en de eerste granen zijn klaar om te worden geoogst. Op dit moment danken de Wiccans door geschenken aan het goddelijke te geven. Laat ons dankbaar het feest van Overvloed vieren. Ook al zou je denken dat er geen reden is- omwille van de situatie waarin we meer dan een jaar in terecht zijn gekomen- om dankbaar te zijn en te genieten van de overvloed die er in het leven wel degelijk is. 

Op persoonlijk vlak kun je dankbaar zijn om het feit dat je heel goed voor je gezondheid zorgt op een gezonde manier. Ook dat is erkennen dat Moeder Aarde je draagt, dat Moeder Aarde voor ons zorgt, zodat we op de juiste manier met haar giften omgaan! 

Kijk ook in jouw persoonlijke leven waar jij de vruchten, de oogst binnenhaalt: je was van plan om gezonder te leven, waardoor je je overtollige kilootjes bent kwijtgeraakt, je had de intentie om door te zetten in een bepaald project/ studie/onderneming en je ziet het mooie resultaat ervan. Het zit werkelijk in hele kleine dingen, die wel heel veel tevredenheid geven. 

Op dit specifieke moment vieren Wiccans niet alleen de overvloedige oogst van Moeder Aarde, maar ook de vrucht van hun eigen arbeid. Ze eren hun vaardigheden, hun kracht en hun visie waardoor ze een overvloedige oogst kunnen produceren voor zichzelf en hun families, en de gemeenschap in het algemeen. 

Er is een toename van het levenstempo op aarde voor iedereen. Hoewel het tempo hoog is, is het belangrijk dankbaar te zijn voor de vele geschenken die we tijdens de oogst krijgen. 

Dit is een belangrijke dag voor Wiccans en eigenlijk voor ieder bewuste mens, omdat we van de oogst leven.  Als hoofdvoedsel hebben granen altijd al sinds onheuglijke tijden gezorgd voor gezinnen en hebben ze altijd het verschil betekend tussen een langzame dood of een gezonde winter.

Voor christenen markeerde Lughnasadh de dag waarop ze hun eerste broden naar de kerk brachten die soms werden gebruikt voor het aanbieden van het sacrament en de kerk zegende de velden van de Lughnasadh-dag. Voor heidenen omvatte de viering het bedanken van de godin van de aarde en de graangod door iconen te weven en te feesten uit de maïsstengels.

Lughnasadh is een van de Wicca-festivals die vaker wordt vergeten omdat het het minst wordt geëerd van allemaal. Door de industrialisatie behoren de oogstfeesten tot het verleden. Niet al het brood komt van het land, noch van de goedheid van de graangod en godin van de Aarde; het meeste is te vinden in plastic zakken in supermarkten overal. 

Vier in dankbaarheid de oogst en jouw oogst en als teken van dankbaarheid voor Moeder Aarde, kun jij vanuit jouw creativiteit het licht vanuit jezelf naar Moeder Aarde en alle bewoners laten schijnen. 

Een maisbrood bakken, fleurige bloemen in huis halen ( en ook danken!), heerlijk genieten van een stukje Keltische muziek, dankbaarheid uitspreken naar Moeder Aarde, contact maken met de bomen, de planten en alles wat onze Aarde siert...



www.miekecoigne.com




Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma