In je element met de vijf elementen!

 De vijf elementen praktisch integreren in je dagelijkse leven...op een heel eenvoudige manier kun je de vijf elementen in je lichaam en geest in balans brengen. Natuurlijk...vraagt het enige inspanningen. Je kunt heel veel lezen hierover, maar concreet toepassen van kennis, brengt ook weer evenwicht tussen lichaam en geest. Er is uiteraard heel wat te delen rond Chinese geneeswijzen, laat ik maar even een korte omschrijving geven wat die vijf elementen zijn en hoe je die elementen via onder meer DO-IN kunt toepassen. Indien je hier nog niet vertrouwd mee bent, is het belangrijk de oefeningen rustig aan op te bouwen en te voelen wat je bij elke oefening ervaart. Het is dus geen hardlopen, geen wedstrijd om ter snelt, maar ervaren hoe de energie terug meer kan gaan stromen in je lichaam, wat ook weer bijdraagt aan een flexibele, heldere 'geest.' Lichaam en geest zijn één. Wat je ziet aan de buitenkant, is het resultaat van de binnenkant. Een gezond lichaam en een gezonde geest, een gezonde geest in een gezond lichaam. En dat is ieders verantwoordelijkheid. Het idee van 'oud' en/of 'ouder worden' is een overtuigingen die aan een flinke herziening toe is. Reset.




Wat zijn de vijf elementen in de Chinese geneeskunde? En hoe werken de vijf elementen?
Traditionele Chinese geneeskunde en de vijf elementen
De theorie van de 5 elementen is een fundamenteel concept in de traditionele Chinese geneeskunde. De vijf elementen worden gebruikt om cycli, dynamische eigenschappen of patronen te beschrijven, en dit vertaalt zich in begrip van gezondheid en ziekte. De Chinese yogi's en artsen observeerden de natuurlijke wereld om patronen te vinden en door deze patronen te identificeren konden ze het lichaam en de ziektetoestanden verklaren.

Hoe werken de vijf elementen in de Chinese geneeskunde?
Door het observeren van de natuurlijke wereld is de theorie van de vijf elementen ontstaan. De vijf elementen zijn vijf fasen van een cyclus en elk element beschrijft een punt waarop energie verandert.
Alle elementen zijn met elkaar verbonden. Er zijn veel relaties tussen de elementen. Sommige elementen voeden elkaar en sommige elementen controleren elkaar. Water is bijvoorbeeld het meest yin. Het is langzaam, donker en koud. Vuur is het meest yang. Het is snel, vurig en helder. De elementen helpen elkaar te genereren, ze beheersen elkaar en ze kunnen elkaar zelfs aanvallen als er sprake is van pathologie. Elk element heeft ook een gerelateerde kleur, geluid, geur, emotie, interne organen en meridianen.
Hoe de vijf elementen van de Chinese geneeskunde te gebruiken:
Je kunt kennis van vijf elementpatronen en energieën gebruiken om te bepalen waar je uit balans bent. Je kunt ze ook gebruiken om je af te stemmen op natuurlijke cycli die de hele tijd plaatsvinden.
Je kunt deze cycli zien en ze duidelijker gaan begrijpen als je naar de beweging van de seizoenen kijkt. Lees meer over de seizoenen en hoe ze zich verhouden tot de vijf elementen met mijn video's over winter, lente, zomer en herfst.
Wat zijn de vijf elementen?



De elementen worden meestal visueel weergegeven in een cirkel, waarbij elk element het laatste volgt.
Laten we beginnen met het waterelement. Het waterelement is een rusttijd vóór de groei. Zijn beweging is naar beneden. Het is wanneer energie wordt opgeslagen, net zoals planten tijdens de winter energie opslaan in hun wortels. Dit element is gerelateerd aan de nieren en blaas in de Chinese geneeskunde en diepe potentie en uithoudingsvermogen.
Na het waterelement komt het houten element. Het houten element is een tijd om te groeien en uit te breiden. Het heeft te maken met de lente, geboorte en een nieuw begin. Dit element is gerelateerd aan de lever en galblaas, richting, creativiteit en visie.
Dan komt vuur en het seizoen van de zomer. Het vuurelement is een tijd van opwaartse beweging en maximale functie. Het wordt geassocieerd met groei en uitbreiding. Dit element is gerelateerd aan het hart, de dunne darm, het hartzakje en de San Jiao. De San Jiao is geen orgaan in de westerse anatomie, maar het is nog steeds belangrijk in de Chinese geneeskunde van het lichaam.
Vervolgens komt het aarde-element en de tijd van de nazomer. De aarde is neutraal en is een tijd van evenwicht. Het aarde-element is stabiel en gerelateerd aan voeding. Het heeft te maken met de milt en maag, de vertering van voedsel, gedachten en ervaringen.
Vervolgens komt de herfst, het metalen element en een afnemende staat. Metaal is een tijd van oogsten en een samentrekking van energie. Metaal is verwant aan de longen en dikke darm en houdt zich bezig met het opdoen van inspiratie en het loslaten van wat ons niet meer dient.
De theorie van de vijf elementen vormt een zeer holistische kijk op het lichaam en de natuurlijke wereld. Onder meer in NEI, of Neuro-Emotionele Integratie, een totaal therapie ruim 40 jaar geleden ontwikkeld door Dr Roy Martina, is een absolute voorloper, waar nadien alternatieve vormen als EFT et cetera op verder gebouwd hebben. Wil je hierover meer weten, Roy heeft een heel duidelijk en helder uitgewerkt boek hierover geschreven, 'Emotioneel Evenwicht', waarmee jij zelf aan de slag kunt gaan. Roy is auteur van ongeveer 40 toppers. Er is heel wat interessante praktische informatie hoe je verder de vijf elementen kunt integreren, in onder andere voeding, kortom in je levensstijl. Ook dat hoeft helemaal niet rigide te worden...je lichaam voelt op een bepaald vanzelf wat het nodig heeft. Laat ons herinneren dat ons lichaam een wijsheid en onevenaarbare wijsheid kent, door terug in contact te komen met die bron van wijsheid, komen we ook weer veel dichter bij onze natuurlijke staat van Zijn en Leven.


Ik denk, dus ik ben breiden we uit naar ik beweeg, dus ik leef.
Bewegen en vrij-uit ademen in een levendig lichaam en sprankelende geest, dat is toch uiteindelijk waar ook jij maar beter van wordt?





Heel veel plezier en liefs!

Mieke




Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma