Je verhuist...hoe bereid jij je huisdier voor? deel 1.

 Je verhuist...hoe bereid jij je huisdier voor? deel 1.




Je kijkt enthousiast uit naar je nieuwe woonplek. Alles is klaar om te verhuizen en dan breekt hét moment aan. Verhuizers aan de deur, de laatste ronde, nog even rondkijken en afscheid nemen. Door de drukte en het enthousiasme, want ja, ook voor je huisdier is dit een nieuw avontuur. Ik ben ervan overtuigd dat je dit wel met je huisdier hebt gedeeld, maar geen idee hoe je huisdier dat zelf kan ervaren...In consulten hoor ik wel eens vaker dat een kat ( vooral katten nemen nogal eens een loopje terug naar de oude woning) ineens weg is, onvindbaar, hetzij tijdens een verhuizing of na de verhuizing. Waar is mijn kat naartoe, heeft iemand mijn beestje meegenomen, wat is er nu toch gebeurd...Het kan misschien zijn dat je het vreemd vindt dat een huisdier, ook gehecht aan de vorige woonplek, terugkeert of zich verstopt. Om die reden geef ik graag enkele tips mee, die kunnen voorkomen dat je huisdier op de vlucht slaat.
In een tweede deel geef ik ook graag enkele tips mee, hoe je je huisdier kunt laten wennen aan een nieuwe omgeving.
1. Verhuizen gaat ook gepaard, ondanks het enthousiasme, met stress. Het gebruiken van Bach remedies maakt de overgang sowieso voor jezelf en voor je huisdier aangenamer. Stel dat jouw huisdier heel gevoelig reageert op stress, dan kun je een tijdje vooraf rescue remedies geven in een bakje met water. Walnoot is een tweede remedie ( loslaten van het oude vertrouwde) die je ook een maand voor de verhuizing kunt geven. Je gaat hiermee door tot een maandje na de verhuizing. Twee keer twee druppeltjes per dag.
2. Ik weet dat ons Caspertje een aversie heeft tegen een vervoersmandje, omdat de associatie met de eerste dierenarts, geen al te prettige ervaring is geweest. Misschien herken je ook bij jouw huisdier dat je bijna heksentoeren moet verrichten om je huisdier in een mandje te krijgen. Daarom denk je wellicht, lang genoeg te wachten voor je het reismandje tevoorschijn haalt. Het beste is enkele weken het reismandje of vervoersbox op een zichtbare plaats te zetten. Leg er een kussentje in, wat speelgoed, creëer een knus plekje en wie weet dat je huisdier af en toe een tukje doen.
3. Als je dier een halsbandje draagt, zorg ook voor een naamlabel, het nieuwe adres, met het telefoonnummer. Zorg ervoor dat het halsbandje goed vastzit.
4. Geur is voor een dier heel belangrijk! Leg een eigen dekentje klaar tijdens de verhuizing. Een bekende geur geeft altijd meer rust voor een dier.
5. Misschien heb je het idee, voor het allerbeste goed van je huisdier, om je huisdier in een dierenpension te laten, tot de verhuizing achter de rug is. Geef sowieso de druppeltjes aan je huisdier én praat met je huisdier. Vertel wat er gebeurt, ruim voor je gaat verhuizen. Geloof het maar dat dieren op eigenwijze heel goed 'begrijpen' wat je zegt. Ze voelen trouwens haarfijn aan dat er dingen staan te gebeuren. Mocht je dier zich niet in een goede conditie bevinden, vraag dan ook vooraf advies aan de dierenarts. Wat is het beste voor je huisdier.
6. Enkele concrete tips om een verhuizing op een 'veilig' mogelijke manier te laten verlopen:
- Zorg ervoor dat je huisdier op de dag van de verhuizing op een veilige plek is. Voor honden kan dat een kennel zijn, een afgesloten plekje in de tuin, en voor katten is het beter hen op een plek te laten waar niemand nog naar binnen moet gaan ( geloof me, katten zijn heel snel en voor je het weet zijn ze foetsie). Zorg dat er op die plek geen spullen meer staan die nog opgeruimd moeten worden. Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om een groot blad papier aan de deur te hangen met de woorden: HIER ZIT DE POES. NIET NAAR BINNEN GAAN. Zeg tegen alle verhuizers, helpers dat er dus niemand naar binnen mag gaan. Sommige katten die onverhoops aan de aandacht weten te ontglippen, kunnen dus heel verward zijn, te ver van hun woonplek weglopen en zelfs niet meer terugkeren. Je kent je beestje beter dan wie ook. Als je huisdiertje super gevoelig is, houd er dan ajb rekening mee. Beter voorkomen dan achteraf gezien een hoop verdriet. Ook al zijn dieren gechipt...er zijn vaak genoeg dieren die onvindbaar zijn meegenomen worden en niet zo eerlijk zijn om dit te melden. Helaas, maar wel de realiteit. Als je je kat in de badkamer, of in het toilet onderbrengt, er staat een hor voor het raam en jij denkt...is veilig. Nu, een kat die wil ontsnappen, weet perfect hoe een hor te vernietigen. Hoppa, weg kat.
_ Zet eten, water, een kattenbak, speeltjes en een mandje of vervoerbox in de ruimte waar je diertje verblijft. Dit is dan een veilig plekje om te slapen en geeft een vertrouwd gevoel.
- Ga zelf af en toe even voorzichtig kijken, en vertel je diertje dat jullie heel snel vertrekken. Spreek geruststellend, gemoedelijk, rustig, ook dat heeft een invloed op je huisdier. Ga terug naar buiten als je huisdier neerligt of geen aanstalten maakt naar buiten te willen glippen.
- Eenmaal de verhuizers weg zijn, breng je je huisdier in de vervoersbox, waarbij je goed oplet dat alle grendels of ritsen dicht zijn, zodat hij niet kan ontsnappen. Leg een dik stuk schuimrubber op de bodem van de box en bevestig er een tegen de deur van de box, om de trillingen tijdens de reis op te vangen. Dat geeft minder stress. Neem ook een verschoning van beddengoed of wat kranten of een keukenrol mee en plastic zakken om de rommel op te ruimen. Een dier kan plotseling diarree krijgen of misselijk worden en overgeven door de angst. Nogmaals, jij kent de gevoeligheden van je beestje. En die gevoeligheden kunnen op een dag als deze heel wat onverwachte situaties teweegbrengen.
- Vertel je huisdier hoe lang de reis duurt; denk niet dat een dier daar absoluut geen benul van heeft. Neen, een dier denkt zeker niet in 'tijd' zoals wij dat doen...alleen is deze situatie voor een dier dat voor langere tijd in de wagen zit, of in een vervoerbox wel helemaal anders dan voor ons. Het is niets overdreven om ook je huisdier te vertellen waar je naartoe gaat, hoe leuk het wordt, een nieuwe plek, voor hem/haar...
- Iedereen heeft een rustmoment nodig bij langere autoritten, ook dieren! Dieren zitten normaliter een langere tijd in de auto, jij daarentegen misschien wel. Voor een dier is dit dus weer een heel andere ervaring/beleving dan voor jou. Neem dus genoeg water mee, en de gebruikelijke voeding. Een plotselinge verandering van eten kan maag-en darmstoornissen veroorzaken. Als het bijvoorbeeld heel warm is, kun je een plantenspray met water mee nemen, om je dier ( dat te warm heeft) te verkoelen. Als je dier helemaal niet gewend is om te reizen, is het misschien ook een idee, om hem als voorbereiding alvast te laten wennen aan korte ritjes. Dat is ook een zinvolle voorbereiding op een verhuizing.
- Als je aangekomen bent, herhaal je alle punten van in het begin. Het gedrag van een dier en zeker van een kat is onvoorspelbaar, ook al ken je je huisdier als je binnenzak. De ervaring heeft me geleerd in consulten dat dieren wel eens heel onverwacht uit de hoek kunnen komen. Zeker als de afstand van de oude naar de nieuwe woonplek over enkele honderden kilometers betreft. Heb dit enige tijd geleden ook gehad met een dame die troosteloos en verwoed haar kat zocht, de afstand bedroeg ruim 100 km, haar kat was weggelopen tijdens de verhuizing, de buren van de vorige woning betrokken bij de zoektocht en voor zover ik weet, is het beestje niet meer gevonden. Heel verdrietig is dit.
- Je bent nu aangekomen op je nieuwe plek. Nog steeds echt alles veilig houden, want nu is het tijd voor je huisdier de nieuwe omgeving in het huis te verkennen. Sommigen vinden het fijn om hun huisdier kamer voor kamer te laten verkennen, anderen laten het graag over aan het huisdier zelf.
Weet dat er een verschil is in het wennen van katten en honden aan een nieuwe omgeving. Honden passen zich doorgaans gemakkelijker aan, katten daarentegen hebben wel wat meer tijd nodig om te acclimatiseren. In een volgend deel, kom ik er uitgebreid op terug.

Voor al je vragen ben je welkom. Houd er enkel rekening mee dat ik geen dierenarts vervang, geen medische uitspraken doe, geen diagnose stel. Ik heb me jaren geleden gespecialiseerd tot Energetisch dierentherapeut, Natuurgeneeskunde voor dieren, Dierencommunicatie en Stervens- en rouwbegeleiding bij dieren vanuit het Sjamanisme.

Veel liefs!
Mieke

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma