Waard-eren, samen zijn, verbinding en commitment in relaties

 Waard-eren, samen zijn, verbinding en commitment in relaties




Wondermiddelen om een relatie bloeiend te maken zijn er niet. Uit onderzoek blijkt echter wel dat een duidelijke relatie bestaat tussen de te-vrede-n-heid over de liefdesrelatie en de mate waarin partners elkaar waard-eren.
Wat we in realiteit vaak zien is dat partners proberen het verlangen naar waard-eren te 'ontfutselen' door aan te geven hoe zwaar ze het hebben. De partner die dit als eerste hoort, ervaart meestal vooral dat zijn eigen taak gebagatelliseerd wordt en denkt dat de partner niet begrijpt hoe druk hij/zij het zelf heeft. Omdat vervolgens nog maar eens duidelijk uit te leggen. Resultaat: beiden voelen zich miskend.
Het patroon doorbreken is de eerste stap: één van de twee begint met het uitspreken van de waardering voor de ander; het maakt niet uit wie de eerste stap zet! Soms blijven partners 'wachten' en 'afwachten' tot één van de twee de stap zet.
Een liefdesrelatie aangenaam en sterk te houden, is het belangrijk dat beide partners hun krachten bundelen; elkaars unieke zijn te omarmen, waard-eren van elkaars individuele kracht en kwaliteiten.
Bundeling van de energie en krachten in liefdesrelaties betekent concreet dat beiden helder voor ogen hebben wat ze met elkaar willen en op welke manier ze dit in hun relatie willen realiseren. Het onderscheid maken tussen verwachtingen én intenties.
Als we niet goed beseffen hoé verwachtingen werken, worden de onuitgesproken verwachtingen maar kort of helemaal niet vervuld. In beide situaties stapelen in de onderstroom frustraties en onvrede zich op. Als mensen daarentegen intenties hebben, beseffen ze dat ze niet afhankelijk zijn van hun partner. Ze weten dat ze zelf actief moeten bijdragen aan hun levensvervulling en op emotioneel gebied moeten investeren. Je kunt niet krijgen wat je zelf niet geeft. Vanuit dit besef vinden bewuste partners het steeds belangrijker om actief hun intenties tegenover elkaar uit te spreken. Partners die bewust en actief samen willen zijn, geven de hoogste prioriteit aan 'verbinding' en 'commitment.'
'Je verbonden weten' is beseffen dat je partner belangrijk voor je is, en omgekeerd. Met 'verplichtingen' of 'verantwoordelijkheid' dragen tegenover de ander heeft er niets mee te maken. Het is een heel diep gevoel dat van binnenuit komt, zichtbaar wordt in diverse uitingen zoals:
- betrokkenheid voelen en laten zien
- het uniek zijn van je partner zien, maar ook het unieke van jezelf zien
- jezelf blijven, jezelf laten zien in het contact met je partner
In verbinding zijn is iets heel anders dan 'loyaal' zijn. Loyaal zijn betekent volgens het woordenboek 'getrouwheid' aan een verplichting of verbintenis. Vaak krijgt dit de vorm van onvrijheid.
Enkele uitspraken die je wellicht herkent horen bij loyaliteit:
- omdat het nu eenmaal zo hoort
- omdat iedereen het doet
- omdat zij het zeggen
- omdat het van mij wordt verwacht
- je valt elkaar nooit af!
- je hangt de vuile was niet buiten
Loyaliteit is onlosmakelijk verbonden met onvrijheid en angst. We zijn het loyaalst aan degene voor wie we de meeste angst koesteren, vaak degene die de meeste macht heeft! Ook dit heeft niets met waarachtige liefde te maken. Verbinding daarentegen is betrokkenheid en samen zijn zonder angst, zonder enig afleidend motief, alleen door te zijn en lief te hebben.
Hoe herken je stabiele en instabiele relaties?
Enkele kenmerken van instabiele relaties:
- partners passen zich voortdurend aan elkaar aan
- partners doen altijd alles samen of doen amper iets samen
- partners hebben nooit of altijd en voortdurend een verschil van mening
- partners hebben geen of weinig respect voor de uniciteit van de ander
- partners voelen zich heel snel aangevallen
- partners hebben heel hoge verwachtingen van elkaar
- partners menen elkaar te bezitten
- partners weten elkaar niet meer te boeien
- partners zien elkaar als vanzelfsprekend
- partners verrassen elkaar niet meer
- partners hebben veel conflicten over onbelangrijke zaken
- partners hebben angst voor veranderingen
- de relatie is saai, leeg, dof en voorspelbaar
Enkele kenmerken van stabiele relaties
- partners geloven in de kracht van hun relatie
- partners bezitten het vermogen om flexibel om te gaan met veranderingen en overgangen
- partners hebben het vermogen om samen te werken
- partners vinden het leuk om in elkaars gezelschap te zijn
- partners voelen zich van betekenis voor de ander
- partners onderschrijven het begrip 'trouw' blijven aan jezelf
- partners streven open en constructieve communicatie na
- partners hebben respect voor elkaar
- partners ondersteunen elkaar
- partners hebben overwegend positieve gedachten over elkaar
- partners delen dezelfde waarden
- partners vertrouwen elkaar
Uiteraard treedt er na een langere periode van samen-zijn, in verbinding zijn met je partner 'vertrouwdheid en gewenning' op, alleen is het ook wel duidelijk dat gewenning gemakkelijk afglijdt naar een soort van 'gemakzucht' in de relatie.
De levensstijl van onze ouders, grootouders zijn door de tijd heen sterk veranderd en toch leven we vaak nog vanuit 'opvattingen' en 'overtuigingen' die niet zozeer van onszelf zijn, maar generaties lang zijn overgedragen. Gedrag verandert altijd heel traag, omdat de wereld buiten ons sneller verandert dan onze gedachten zich kunnen aanpassen. Dit is ook te merken aan de veranderende opvattingen over de kwaliteit van relaties.
Grote delen van onze overtuigingen passen meer in de tijd die achter ons ligt dan in de tegenwoordige tijd. Een te grote discrepantie tussen de realiteit en verwachtingen die we bewust of onbewust koesteren, gaat onherroepelijk een keer wringen!
We kunnen dan nu met enkele veelvoorkomende dilemma's te maken hebben, die op zich los staan van de kwaliteit van de partnerrelatie; dilemma's die voortkomen uit ons huidige tijdperk.
In relatieconsultaties merk ik vaker heel wat onrust, strijd en/of disharmonie rond de volgende dilemma's:
- veiligheid versus vrijheid
- zelfontplooiing versus aanpassing
- trouw aan jezelf versus trouw aan je relatie
- autonomie versus verbondenheid.
Thema's die vaker terugkeren, die voor relatieproblemen kunnen zorgen zijn anders dan vroeger, maar wezenlijk verschillen ze niet echt heel sterk van elkaar.
Er is iets tijdloos en universeel aan de dynamiek tussen mensen in een liefdesrelatie, waarbij verschillende thema's steeds terugkeren, weliswaar in een andere vorm:
- financiën
- omgang met de kinderen
- omgang met een ex
- omgang met (schoon)familie
- omgang met vrienden/vriendinnen
- drankgebruik
- ongewilde kinderloosheid
- omgang met het werk
- verliefdheid op iemand anders
- computergebruik en internetgedrag

Liefde is een werkwoord: relaties kennen een eigen dynamiek en ontwikkeling, doorlopen diverse fases, ieder brengt zijn persoonlijk systeem mee in de relatie, een script. Soms wordt gezegd dat liefde alles overwint. Ik zou dit niet zomaar durven te beweren, vanuit mijn nuchtere kijk in het jaren lange werken met cliënten.

Zeker in deze sterk veranderende tijd van het bewuster worden van alles wat raakt in elk mens, is het een uitdaging om te ontdekken wie jij bent in relatie tot jezelf. Wat vraagt aan heraflijning en herschikking. Ik leg ook in relaties uit hoe verstrikkingen kunnen doorwerken in een relatie, hoe liefdevol deze ook wordt aangegaan in de eerste fase.

Met de nog voor een langere tijd pittige conjunctie van Saturnus- Pluto en Jupiter, zijn we zo goed als 'verplicht' om die diepere inzichten op te graven, waar ze zich diep hebben verborgen. We kunnen wel mooie praatjes verkopen, mooie plaatjes schieten, de illusie in stand houden dat alles onder controle is. Het is de tijd van let go...op het puin van het verleden kunnen we niets nieuw, vernieuwend, sprankelend, levendig opbouwen. En precies dat zien we in de wereld gebeuren: afbraak, afbraak, afbraak...een proces dat zich toch vooral in onszelf laat ervaren, en hoe lastig en pijnlijk dit wel kan voelen. Eén ding is ook een belofte, waarop ieder mag vertrouwen...we gaan ook weer richting opbouwen vanuit wijsheid, vanuit diep doorleefde waarheid, vanuit liefdeskracht en scheppingskracht, voor Alles Wat Is en Leeft. De relaties, de nieuwe relaties die zich nu kunnen vormen en hervormen, zullen gebaseerd zijn op die nieuwe waarden, die we nu ook in de meer stabiele relaties weerspiegeld zien.

Liefs
Mieke
Familie-opsteller, Mindfulness- en Relatietherapeute.

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma