Kom uit je persoonlijke bubbel en vind jouw levensdoel

 

Hoe jouw levensdoel vinden...een tikkeltje onconventieel


We starten met een aantal waarnemingen die eerst om erkenning vragen. Je kunt per definitie gemakkelijk werk vinden, maar of het werk overeenstemt met jouw levensdoel, dat is een ander paar mouwen. Het idee van maar tevreden te zijn met wat je hebt en ondertussen doodongelukkig zijn in wat je doet, leidt wel eens tot een burn-out. Een burn-out komt niet zomaar aangewaaid, niet door veel en hard te werken. Enkele jaren geleden heb ik me professioneel geschoold tot erkend loopbaanadviseur en Stress en Burnout Coach. In die zin ben ik bevoegd om mensen professioneel te begeleiden in hun zoektocht naar hun levensdoel, waarbij ik de diepere spirituele zingeving vanuit iemands blauwdruk verbind met wat er in potentie voorhanden ligt. Het idee van: ' vertel mij wat ik moet doen, dan komt het goed' is een makkelijke manier, maar dit is een weg dat volledige pro-actieve inzet vraagt van de hulpvrager. Zonder die basishouding en het investeren in zichzelf, werkt het niet. Iemand kan over heel wat kernkwaliteiten beschikken, en er toch weinig mee doen, omdat self-empowerment en gedrevenheid ontbreekt. Zo ken ik wel meerdere mensen die barsten van de talenten, en toch blijven aanmodderen.  




Laten we zeggen dat je je ongemotiveerd voelt, onzeker bent over jezelf, doelloos bent, je passie niet kunt vinden, richtingloos bent, niet duidelijk weet wat je doel in het leven is. Je bent in goed gezelschap - de meeste mensen zitten in hetzelfde schuitje.

Nu zijn er ongeveer een miljoen dingen online die je vertellen hoe jij jouw passie in het leven kunt vinden, en dat is maar goed ook. Het is een zoektocht die de moeite waard is om te ondergaan.

De enige stap om jouw doel te vinden is:  leer om buiten jouw persoonlijke bubbel te komen. Je persoonlijke bubbel is de kleine wereld waarin je leeft (we hebben er allemaal een), waar je het centrum van het universum bent. Je maakt je zorgen over je welzijn, om er niet slecht uit te willen zien, om te slagen in het leven, om je persoonlijke plezier (lekker eten, goede muziek, goede seks, etc.). Dit is de bubbel waarin we allemaal leven, en mensen die zeggen dat ze niet proberen iets te bewijzen.

Als iemand je vertelt dat je er dik uitziet, doet dit alleen pijn omdat je in je persoonlijke bubbel zit. Je neemt die uitspraak (een collega die zegt dat je er dik uitziet) en gelooft dat het over jou gaat, en voelt de pijn of schaamte over hoe de uitspraak op jou van invloed is.

 Het maakt veel uit, want in je bubbel gaat het er vooral om hoe alles jou persoonlijk beïnvloedt. Enkele andere problemen veroorzaakt door deze persoonlijke bubbel: In onze bubbel zijn we bezorgd over ons plezier en comfort, en proberen we ons niet ongemakkelijk te voelen. Dit is waarom we niet sporten, waarom we niet alleen gezond eten.

 Deze angst om ons ongemakkelijk te voelen, is ook de reden waarom we ons zorgen maken bij de gedachte vreemden te ontmoeten. Het belemmert ons sociale leven, ons liefdesleven. Omdat we er niet slecht uit willen zien, zijn we bang om te falen. Dus we pakken geen moeilijke dingen aan. We stellen het uitstel uit vanwege deze angst om te falen, deze angst voor ongemak. Als iemand iets doet of zegt, relateren we die gebeurtenis aan hoe het ons beïnvloedt, en dit kan woede, pijn of irritatie veroorzaken.

We verwachten dat mensen ons proberen te geven wat we willen, en als ze dat niet doen, raken we gefrustreerd of boos. Eigenlijk worden vrijwel al onze problemen veroorzaakt door deze bubbel. Met inbegrip van de moeilijkheid om ons levensdoel te vinden.

 Maar daarover straks meer - ik vraag hier om jouw geduld, want dit is belangrijk. Wat gebeurt er als we uit de luchtbel komen?  Als we kunnen leren om buiten deze persoonlijke bubbel te komen en dingen te zien vanuit een minder egocentrische benadering, kunnen we enkele verbazingwekkende dingen zien: Als iemand iets zegt of doet, gaat het niet echt om ons - het gaat om pijn of angst of verwarring die ze voelen, of een verlangen dat ze hebben.

Als we een drang hebben naar tijdelijk plezier (tv, sociale media, junkfood, porno), kunnen we zien dat deze drang een eenvoudig voorbijgaande fysieke sensatie is, en niet het centrum van het universum. We kunnen beginnen in te zien dat onze persoonlijke verlangens eigenlijk vrij onbeduidend zijn, en dat er meer in het leven is dan te proberen onze genoegens te vervullen en verlegen te zijn voor ons ongemak.

 Er is meer dan onze kleine angsten. Waaronder: de pijn en het lijden van andere mensen, en mededogen voor hen. Mededogen voor alle levende wezens. De wereld beter willen maken.

We kunnen onze dagelijkse handelingen, zoals leren over hoe onze geest, ons lichaam en onze gewoonten werken, of gezond worden, of iets creëren, niet alleen koppelen aan onze persoonlijke voldoening en succes (triviale dingen), maar ook aan hoe ze anderen helpen, hoe ze de  levens van anderen kunnen verbeteren , hoe ze het lijden van anderen zouden kunnen verminderen. We worden minder egocentrisch en beginnen een bredere kijk te krijgen.




Alles verandert, van het loslaten van angst en woede en uitstelgedrag tot het veranderen van onze gewoonten en het vinden van werk dat ertoe doet.

Hoe verhoudt dit zich tot het vinden van ons levensdoel? Laten we dat eens onderzoeken. De bredere kijk en ons levensdoel Als we eenmaal uit de bubbel zijn gekomen en dingen met een breder zicht zien, kunnen we een reis beginnen langs een pad als dit: we kunnen de behoeften van anderen gaan zien en hun lijden voelen.

We werken er vervolgens aan om hun leven te verbeteren en hun lijden te verminderen. Zelfs als we daar niet goed in zijn, kunnen we vaardigheden ontwikkelen  die ons helpen er beter in te worden. Het is de bedoeling die ertoe doet. Als we ons dagelijks werk doen, kunnen we onze acties aan dit grotere doel verbinden. Leren programmeren of gezond worden (bijvoorbeeld) is niet alleen voor onze verbetering, maar ook voor de verbetering van anderen, zelfs op een eenvoudige manier.

Dit geeft ons motivatie van moment tot moment. Als we de motivatie verliezen, moeten we uit onze bubbel komen, onze zorg voor ons ongemak en onze angsten van zich afwerpen en onszelf binden aan een groter doel.

Op dit pad maakt het niet uit welke specifieke acties je onderneemt of welke vaardigheden je leert om het leven van mensen te verbeteren. Welke carrière je kiest, is niet belangrijk - het gaat om het grotere doel.

Jij  kunt je carrière altijd veranderen en later nieuwe vaardigheden ontwikkelen, terwijl je andere manieren onderzoekt om dit doel te bereiken. Je zult in de loop van de tijd leren. Het gaat erom dat je groter wordt dan jezelf. Als je dat eenmaal doet, leer je dat je een doel in het leven hebt. Hoe kom je uit de luchtbel klinkt goed, maar buiten deze persoonlijke bubbel komen is niet zo eenvoudig als alleen maar zeggen: "Laat het zo zijn." Er is werk voor nodig. Ten eerste moet je zien wanneer je vastzit in de bubbel.

Telkens wanneer je boos, gefrustreerd, geïrriteerd, angstig, angstig, uitstelgedrag bent, je gekwetst voelt, zou willen dat mensen anders zouden zijn ... ben je in jouw bubbel. Dit zijn tekenen.

Je bent in het centrum van je universum en alles heeft betrekking op jou en je gevoelens. Als je je niet aan gewoontes kunt houden, of moeite hebt met een dieet, zit je in de lucht. Je kortstondige plezier is waar het om gaat in deze bubbel. Buiten de bubbel zijn het slechts kleine gebeurtenissen (gevoelens van verlangen, driften) die kunnen worden losgelaten.

Ten tweede, als je merkt dat je in de bubbel bent, verruim dan je geest en hart. Zie het grotere plaatje. Voel wat anderen voelen. Probeer het te begrijpen in plaats van te veroordelen. Zie hoe klein en onbeduidend jouw zorgen en angsten zijn geweest. Realiseer je dat als anderen je slecht behandelen, het niet om jou gaat, maar om hun lijden.

Ten derde, wens anderen het beste. Wil je echt hun geluk, net zoals jij jouw eigen geluk wilt. Zie hun lijden en wens dat het stopt of vermindert.

Ten vierde: Onderzoek hoe jij kunt helpen. Hoe kun jij het lijden van anderen verminderen? Soms is het gewoon door op te letten, gewoon te luisteren. Andere keren moet je er gewoon zijn, help gewoon een handje. Je hoeft niet de problemen van iedereen op te lossen - dat willen ze waarschijnlijk niet. Wees er gewoon voor ze. En kijk of je het leven van mensen kunt verbeteren - maak iets om ze aan het lachen te maken. Maak een klein deel van hun wereld - een kopje thee, een kledingstuk dat je hebt genaaid - een kleine ruimte van goedheid.

Herhaal dit proces meerdere keren per dag en je zult er beter in worden. Je leert groter te zijn dan jezelf. Je zult leren dat het leven dat we hebben gekregen een geschenk is, en we moeten er het beste van maken en geen seconde verspillen. Je zult leren dat er niets meer vervullend is dan het leven van anderen een beetje beter te maken.




Zoek je professionele begeleiding in jouw zoektocht, die afgestemd is op waar jouw passie de spiegel is van jouw zielsblauwdruk? Geef jezelf het mooiste cadeau, zodat jij straks kunt schitteren in wie jij werkelijk bent. Voel je je op het randje van een Burnout en in een vicieuze cirkel? Je staat er niet alleen voor. 


info@miekecoigne.com 

www.miekecoigne.com



 


Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma