Vermoeidheid en hoofdpijn als bewijs van 'corona'? Even een bredere kijk brengen.


' Volgens de analyse zouden ook hoofdpijn en vermoeidheid in het lijstje met symptomen 'moeten komen'. Als mensen zich bij die klachten ook al laten testen, zou 92 procent van de besmettingen opgespoord worden.'




Er zijn vier soorten vermoeidheid namelijk
1. Lichamelijke vermoeidheid: veroorzaakt door een aanhoudend gebrek aan evenwicht tussen de gas- en rempedaal van het autonome zenuwstelsel. Een voorbeeld: je wordt wakker om 6 uur, terwijl de wekker op 7 uur staat. Koffie, een sigaret...zorgen ervoor dat je je op de been houdt, evenals suiker. Zolang je je in een actieve omgeving bevindt, gaat het nog wel. Maar op het moment dat je iets moet lezen, of schrijven...zak je in. Omdat je te veel doet in te weinig tijd, raak je over-vermoeid.
2. Hormonale vermoeidheid: ontstaat na een lange periode van lichamelijk of emotionele stress en door een verhoogd cortisolniveau. De verhouding tussen je draagkracht en je draaglast is dan al voor een langere periode uit balans. De oorzaak wordt buiten zichzelf gezocht en met dezelfde inspanning wordt nog maar de helft van de resultaten bereikt.
3. Mentale vermoeidheid: emoties negeren of er anderzijds te veel aan toegeven prikkelt de 'bijnieren'! Er ontstaat prikkelbaarheid naar de omgeving toe en er ontstaat een vertraagd lichamelijk herstel. Hoewel de emoties aan de basis liggen, ervaren mensen symptomen van lichamelijke vermoeidheid. Het kan dus twee kanten opgaan: mensen worden ofwel te emotioneel, huilerig, angstig, in paniek of ze schakelen hun gevoel uit en laten zich alleen nog maar leiden door ratio.
4. Metabole vermoeidheid. Wie stress ervaart ( en zeker bij langdurige stress!) verbruikt meer voedingsstoffen en heeft sneller tekorten. Omdat er voortdurend actie wordt gevraagd, is er geen tijd voor herstel of het aanvullen van tekorten. De verteringsorganen raken minder doorbloed en het maagzuur neemt toe, waardoor bepaalde voedingsstoffen half verteerd in de darm terecht komen. Niet alle voedingsstoffen worden even goed meer opgenomen.
Dat kleine stukje wil ik toch even aanvullen om een iets bredere kijk te geven en niet zo simpelweg de zoveelste mythe dat corona en vermoeidheid in 1 adem verbonden moeten worden. Daardoor worden opnieuw onjuiste conclusies en verbanden gelegd.
Langdurige stress, mede veroorzaakt door externe omstandigheden, putten een mens uit! Ook een ongezonde levensstijl. En het elke dag lezen van angst-inducerend voer, doet geen deugd aan ieders gezonde geest in een gezond lichaam.
Wie griep heeft ( oeps, dat is sinds vorig jaar niet meer ter sprake gekomen) voelt zich uiteraard niet als een vis in een bokaal, voelt zich moe, met alle bijkomende klachten die van mens tot mens anders ervaren worden. 'Goed uitzieken', ziek zijn is lastig, maar gezond. Het lichaam is WIJS, en weet wat het nodig heeft. Laat ons eerder nu eens terugkeren naar die wijsheid! Contact maken met ons lichaam, en daar heel goed zorg voor dragen.
Dat wordt voorlopig nog de grootste uitdaging en 'test': in eigen body & soul landen.

 
Gediplomeerd Stress& Burnout Coach.

 


Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma