De Crone- godin

 De Crone-godin of donkere moeder is het laatste aspect van de drievoudige godin, samen met de moeder en de maagd vertegenwoordigt ze een deel van de cirkel van het leven.




In de huidige samenleving waarin we jeugd en schoonheid aanbidden, is dit aspect van de Godin het meest beangstigende en verkeerd begrepen van de drie, aangezien ze onze vernietiging, verval en dood vertegenwoordigt.

Het vrouwtje werd in oude culturen vereerd als een regent van de onderwereld, in die tijd gezien als een plek waar zielen tussen incarnaties door gingen rusten, voordat ze terugkeerden naar het aardse gebied.

De latere associaties die deze plek kreeg met de hel van de geliefde religies was de reden waarom dit aspect van de Godin gelijk werd gesteld aan iets kwaads of demonisch, waarbij we het feit vergaten dat we allemaal moeten sterven als we allemaal worden geboren, en de plicht van deze Godin was over het algemeen om ons tijdens deze laatste fase van ons leven te leiden, ons klaar te maken voor de grote sprong, en daarna te regeren over de zielen van de doden terwijl ze wachtten op hun wedergeboorte.

Traditionele samenlevingen beschouwen de dood echter als onderdeel van een cyclus. Hier, net als in de natuur, wordt de dood van Winter gevolgd door de belofte van wedergeboorte in de lente. Haar kleur is zwart en ze wordt geassocieerd met de afnemende of nieuwe maan, herfst en winter.

In haar positieve aspect wordt ze vaak afgebeeld als een grootmoeder, een wijze vrouw of een vroedvrouw. Het woord Crone is afgeleid van het oude woord voor kroon en suggereert de wijsheid die als een aureool uit het hoofd komt. De dagen van haar eigen kind zijn voorbij; zij is de wijsheidbewaarder, ziener en genezer en vroedvrouw, wiens kennis wordt gezocht om anderen te begeleiden tijdens de ontberingen en overgangen van het leven. Toen samenlevingen begonnen te veranderen van matriarchale naar patriarchale culturen, ontstond een ander denkconcept: een verschuiving van cyclisch naar lineair. Deze verandering wordt voornamelijk veroorzaakt door twee dingen. De eerste was, zoals eerder vermeld, in het gedachteconcept van cyclisch naar lineair. Dit viel samen met de ontwikkeling van de patriarchale religies zoals het jaïnisme, het zoroastrisme, het christendom en het manichaenisme.

Rond deze tijd begon de mens over zijn leven te denken in termen van een rechte lijn; vanaf de geboorte tot de dood. De dood nam het concept van het "laatste einde" aan. Voor sommige mannen betekende het uitsterven of vernietiging. Daarbij kwamen de christelijke opvattingen over hemel en hel. Mannen hadden nu bijna het cyclische idee van geboorte en wedergeboorte opgegeven, de gedachte aan het uitsterven van hun leven leek ondraaglijk voor hen, dus het was gemakkelijk voor het eeuwige levensconcept van hemel of hel om ze vast te houden.

Toen ze eenmaal aan deze concepten vasthielden, stonden ze onder controle van de christelijke kerk die alles in het werk stelde om de godin uit te roeien. Helaas werd gedurende de hele geschiedenis van de christelijke kerk de angst voor deze vrouwen en de achting waarmee hun gemeenschappen hen koesterden, gekoesterd.

Velen van hen werden gedood tijdens de inquisitie en de wijze vrouw van weleer werd gedegradeerd tot het archetype van de boze heks en Hag van onze sprookjes. Dit is een verbastering van de oorspronkelijke betekenissen van het woord heks en heks, die respectievelijk zijn afgeleid van het woord wit, waarmee wijsheid wordt aangeduid en hagio, wat heilig betekent.

Nu meer vrouwen langer leven en een meer prominente rol in de samenleving innemen, begint het tij te keren naarmate ze hun macht terugwinnen. Hieronder in de lijst vind je veel godinnen van over de hele wereld die geassocieerd worden met wijsheid, magie, ouderdom, dood, de onderwereld.

Ala (Nigeriaan) - De geesten van de doden vinden vrede in haar baarmoeder. Ama No Uzumi (Japans) - Een Shinto voorouderlijke godin van een lang leven, bescherming en paranormale gaven. Asase Yaa (West-Afrikaans) - Ze vertegenwoordigt de baarmoeder van de aarde van wie we allemaal zijn geboren en waar we naar zullen terugkeren bij onze dood. Annis (Keltisch) - Afgebeeld als een beangstigende oude vrouw, bewaarder van wijsheid en oude manieren. Badb (Iers) - De van vorm veranderende krijger Godin die de cycli van leven en dood, wijsheid en inspiratie symboliseert. Baubo (Grieks) - Deze schunnige godin gebruikt vrouwelijke seksualiteit en gelach om een ​​glimlach op te wekken bij Demeter, Baba Yaga (Russisch) - In de Slavische mythologie is zij de wilde oude vrouw; de heks; en meesteres van magie.


Cerridwen (Celtic) - The Keeper of the Cauldron.


Cailleach Bear (Celtic) - Hag en vernietiger Godin die regeerde over ziekte, dood, wijsheid, seizoensrituelen en weermagie. Elli (Nordic) - Godin van de ouderdom, ze versloeg Thor. Grootmoeder Spiderwoman (Native American) - Een oude wijze vrouw die de mens de zon en het vuur gaf. Ereshkigal (Sumerisch) - Godin van de onderwereld Estsanatlehi (Native American) - Godin van leven, dood en onsterfelijkheid. Hekate (Grieks) - Godin van de onderwereld en magie. Hella (Nordic) - Heerser van Helheim, het land van de doden. Inari (Japans) - Ze begeleidt en beschermt de geesten van de doden. Kali (Indiaas) - Godin van vernietiging en wedergeboorte.
Kalma (Fins) - Onderwereldgodin van dood en verval. Lara (Roman) - Moeder van de doden. Libitina (Romeins) - Godin van begrafenissen en brandstapels. Lilith (Hebreeuws) - Adams eerste vrouw en bewaker van de mysteries van vrouwen.

Macha (Iers) - De wilde vrouw die strijdt tegen onrecht jegens vrouwen en kinderen. Mórrígan (Keltisch) - Crow-godin die de aard van de dood begrijpt. Moeder Holle (Duits) - The Wise Queen of Winter Nicneven (Keltisch) - Godin van magie en winter. Nephthys (Egyptisch) - Een funeraire godin die wordt geassocieerd met dood, magie en reïncarnatie. Sedna (Inuit) - Meesteres van leven en dood.


XochiQuetzal (Mexicaans) - Godin van de levenscycli gevierd op de Dag van de Doden.


Haar traditionele kleuren zijn die van marineblauw of zwart (vertegenwoordigt kennis van de diepten van het universum - zwart bevat alle kleuren en dus alle kennis daarin). Andere geschikte kleuren die de Crone-godin uitbeelden, zijn bruin, grijs, nachtblauw en diep paars. De beste tijd om met Crone-energieën te werken, is tijdens de afnemende maan. Ze is vooral krachtig tijdens de dagen van de donkere maan, wanneer ze oppermachtig regeert. De Crone is ook prominent aanwezig voor Samhain en Winter.

Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma