Hart- in-verbinding



In Azië, wanneer mensen meditatie beoefenen, nemen ze ook de ervaring van het hart op. Het woord citta is het Pali / Sanskrietwoord voor de geest, maar het bevindt zich eigenlijk in het hart. Bewustzijn is niet beperkt tot wat we denken. Er is veel meer!


Toen meditatie van het oosten naar het westen werd gebracht, raakte het heel snel geassocieerd met de geest, terwijl het hart grotendeels werd weggelaten. Nu realiseren velen zich dat het grote hart dat door leraren en toegewijden in het Oosten werd getoond, komt doordat hun hart betrokken is bij hun gedachten, meditatie en de activiteiten van het dagelijks leven.


Echte meditatiebeoefening is om je bewust te zijn van wat er in ons hart gebeurt. Alleen in de moderne cultuur, met de zware nadruk op intellectuele activiteit, zijn gevoelens en bewustzijn van het hart ondergedompeld of niet inbegrepen. De ervaring van ons hart van moment tot moment indachtig zijn, is echte meditatie, of wat kan worden omschreven als hartelijkheid. Om van moment tot moment met ons hart te leven, betekent heel bewust, vrij, open en intiem met het leven zijn.


DE ESSENTIËLE GIDS OM VOOR UW GEEST EN LICHAAM TE ZORGEN


Doorgaans wordt mensen die meditatie beoefenen, geleerd om op hun gedachten te letten, hun adem te volgen of een mantra of heilige woorden te herhalen. Soms wordt hen gevraagd hun ogen gesloten te houden, zich op een voorwerp zoals een kaars te concentreren of met hun gezicht naar een muur te kijken. Voor sommige mensen kan meditatie in hun hoofd herhalen wat er in hun gedachten gebeurt. Als hun gedachten bijvoorbeeld over verveling gaan, zeggen ze innerlijk: 'Ik verveel me'. Voor anderen kan meditatie het visualiseren of fantaseren van een plezierige gebeurtenis betekenen. Historisch gezien werkten deze praktijken in het Oosten omdat deze culturen op het hart zijn gebaseerd en georiënteerd zijn rond gezinnen en plattelandsgemeenschappen. Wanneer iemand in India aan het mediteren is, kijken ze hoe hun ademhaling in en uit hun zachte hart stroomt. In het Westen is dezelfde meditatie meestal het kijken naar de ademhaling die tussen gedachten in en uit stroomt. Meditatiepraktijken in het Westen zijn typisch een mentaal proces, waardoor mensen vaak in hun gedachten verstrikt raken. Het doel is innerlijke kalmte, maar velen vinden slechts jaren van onbeperkte mentale activiteit. Innerlijke vrede, het hart van diepe liefde, uitgestrektheid en geconcentreerdheid worden van een afstand gezien door wolken van gedachten.


Hartelijkheid is de directe ervaring van het hart. Er zijn specifieke oefeningen die ons rechtstreeks tot innerlijke rust en de liefde in ons brengen. Elke beoefening van hartelijkheid versterkt het hartbewustzijn terwijl de mentale activiteit wordt verminderd. Zitten en alles aanbieden wat we in ons hart ervaren is een goed voorbeeld. Het ontvangen van de vrede of liefde die we in ons hart vinden, is een andere gewoonte. Bij meditatie kan ons bewustzijn zijn als een spons die erin zit en al het goede van binnen doorweekt.


Naarmate het hartbewustzijn groeit, komt het gemakkelijker om mededogen en vergeving voor onszelf en anderen te oefenen. Een praktijk van dankbaarheid of toewijding aan de mensen in ons leven kan elk een praktijk van hartelijkheid zijn. Geduld, vertrouwen of betekenis vinden, ongeacht de omstandigheden waarmee we worden geconfronteerd, kan meer hartbewustzijn ontwikkelen. Met oefening kan ons bewustzijn een schuilplaats of toevlucht zoeken in ons hart. Meditatie kan gewoon zijn, met ons hart zijn. Innerlijke harmonie is aanwezig. Langzaam ontdekken we daardoor meer eenvoud en harmonie in het leven in het algemeen. Oefenen met het leven in het heden met ons hart in plaats van onze gedachten heen en weer te laten slingeren van verleden naar toekomst, de ene gedachte na de andere, is de essentie van hartelijkheid.


Veel mensen zeggen dat hun geest te sterk is om iets in hun hart te voelen, en niet minder van moment tot moment met hartbewustzijn leven. Tijd doorbrengen in een stille retraite met de natuur is een van de beste manieren om onze mentale wereld te verlichten en de wereld van ons hart te vergroten. In hartelijkheid ligt de nadruk niet op het stoppen met praten, maar op het genieten van de rust en stilte. Omdat onze persoonlijkheid minder betrokken is, komt de aanwezigheid van het hart naar voren in ons bewustzijn. Stilte raakt de enorme stilte van binnen. Rust en stilte - de geest geeft zich over aan subtiele lagen van essentie die in het hart worden gevonden. Lege geest, open hart, de schoonheid van het leven is aanwezig. In een stille retraite ontvouwt zich het Goddelijke of liefde in ons.


Ons hart koesteren, naar ons hart luisteren en van het leven genieten, zijn allemaal onderdelen van een hartelijk leven. Vreugde is het zaadje dat het meeste hart groeit, ongeacht waar het in ons leven aanwezig is. In hartelijkheid vinden we de grootste bron van vreugde in ons. Naarmate mentale activiteit ons bewustzijn steeds minder domineert, vult de lichtheid van ons hart het vacuüm. We kunnen door ons hart kijken en horen door ons hart. We kunnen proeven en aanraken met ons hart. Elke dag is heel anders als we het leven rechtstreeks voelen en erbij zijn. Het leven hoeft niet ervaren te worden door het filter van onze geest, onze oordelen, verwachtingen, voorkeuren en antipathieën. Met hartelijkheid, oprechte opmerkzaamheid is het hart van het leven aanwezig


PS over de afbeelding:  De door Facebook verboden foto, geëvalueerd als aanstootgevend, seksueel getint, waardoor ik 3 dagen een beperkt account heb. 

Deze prachtige afbeelding werd trouwens in een besloten groep van Drs Roy en Joy Martina opgemerkt door Facebook, waarbij ik me de vraag stel in welke mate Facebook de privacy schendt van gesloten groepen. 

Ondanks ik kon melden het niet eens te zijn met dit 'oordeel', blijf ik voor 3 dagen in jail.

Helaas is niets wat het lijkt, zo ook het prachtige hart wordt steeds meer een zaak van het verstand, waar het verstand niet bij kan.


Liefs 


15-10-2020

www.miekecoigne.com









Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma