Herken je hoe jij gemanipuleerd wordt?




Manipulatietechnieken zijn een veelgebruikt hulpmiddel dat psychopaten, sociopaten, narcisten en andere soorten roofdieren gebruiken om controle uit te oefenen over hun slachtoffers.

We gebruiken allemaal wel eens manipulatie in ons leven, of het nu gaat om een ​​kleine leugen om uit een situatie te komen, of om vleierij te gebruiken om te krijgen wat we willen. Voor sommige mensen is manipulatie echter een manier van leven en hun eerste wapen in een arsenaal aan technieken om hun slachtoffers te overmeesteren.

Wie loopt er risico door een roofdier?

Roofdieren gebruiken een reeks manipulatietechnieken om hun slachtoffers onder controle te houden, maar ze richten zich vaak op bepaalde soorten persoonlijkheden. Dit komt omdat ze een persoon gemakkelijk willen kunnen manipuleren, en bepaalde kwetsbaarheden in een persoon lenen zich voor manipulatie. Je wordt eerder het slachtoffer van een roofdier als je een laag zelfbeeld heeft, naïef bent, gemakkelijk te behagen bent en geen zelfvertrouwen hebt.

Hier zijn 20 van de meest voorkomende manipulatietechnieken

1. Liegen

Roofdieren liegen constant over vrijwel alles in hun leven. Ze doen dit om hun slachtoffer op het verkeerde been te zetten en hen in verwarring te brengen. Liegen is een van de manipulatietechnieken die psychopaten doorgaans gebruiken omdat ze er geen enkele moeite mee hebben.

2. Niet het hele verhaal vertellen

Dit is iets anders dan liegen, aangezien een roofdier vaak een belangrijk deel van het verhaal voor zichzelf houdt om zijn slachtoffer te benadelen.

3. Frequente stemmingswisselingen

Nooit weten in welke stemming je partner zal zijn als je thuiskomt, of hij of zij nu gelukkig of boos zal zijn, is een erg handig hulpmiddel voor de roofdier. Het houdt hun slachtoffer uit balans en maakt ze kneedbaarder.

4. Liefdesbombardementen en devaluatie

Narcisten gebruiken meestal liefdesbombardementen als een manipulatietactiek, ze zullen een charmeoffensief aangaan en je laten denken dat dit de beste relatie ooit is, dan zullen ze je als een hoop stenen laten vallen zonder uitleg.

5. Straf

Dit kan van alles zijn, van constant zeuren, schreeuwen, de stilzwijgende behandeling, fysiek geweld en mentaal misbruik.

6. Ontkenning

Vaak is de eenvoudigste manier waarop een roofdier een persoon zal manipuleren, door te ontkennen datgene waarvan wordt beschuldigd dat het ooit zal gebeuren.

7. De waarheid draaien

Hoe vaak hebben politici de feiten verdraaid om hen aan te passen? Dit spinnen van de waarheid wordt vaak gebruikt om slecht gedrag van roofdieren zoals sociopaten te verhullen.

8. Minimaliseren

Waar een roofdier zal proberen zijn acties als niet belangrijk of schadelijk te bagatelliseren en de schuld op het slachtoffer af te schuiven voor overdreven reageren.

9. Speelt het slachtoffer

De manipulator zal zelf de rol van slachtoffer op zich nemen om sympathie en mededogen te winnen van de mensen om hen heen. Wij mensen voelen ons van nature aangetrokken om mensen te helpen als ze lijden.

10. Richt zich op het slachtoffer

Wanneer een manipulator het slachtoffer beschuldigt van wangedrag, dwingt hij het slachtoffer zichzelf te verdedigen, terwijl het roofdier zijn eigen manipulatietechnieken kan maskeren. De focus ligt op het slachtoffer, niet op de aanklager.

11. Positieve bekrachtiging

Dit omvat het kopen van dure cadeautjes, ze prijzen, geld geven, zich constant verontschuldigen voor hun gedrag, buitensporige charme en veel aandacht schenken.

12. Verplaatst de doelpalen

Je denkt misschien dat je weet waar je aan toe bent met een persoon, maar als ze constant de doelpalen verplaatsen om je in verwarring te brengen, dan heb je waarschijnlijk te maken met een roofdier.

13. Omleiding

Het gesprek afleiden van de handeling van de dader en het gesprek naar een ander onderwerp verplaatsen, is een typische manier waarop roofdieren hun slachtoffers manipuleren.

14. Sarcasme

Een roofdier is vaak sarcastisch over zijn slachtoffer in het bijzijn van anderen. Ze doen dit om het zelfrespect van het slachtoffer te verlagen en om anderen te laten zien hoe machtig ze zijn.

15. Schuldgevoelens

Iemand die manipuleert, zal zijn slachtoffer vaak schuldig maken door te zeggen dat ze niet om hen geven, of dat ze egoïstisch zijn of dat hun leven gemakkelijk is. Het helpt allemaal om die persoon in de war en angstig te houden.

16. Vleierij

Het slachtoffer charmeren, prijzen of vleien is een manier om het vertrouwen van die persoon te winnen. Het slachtoffer is van nature blij om dergelijke complimenten te ontvangen, maar daarbij wordt hun waakzaamheid verlaagd.

17. Het spelen van de onschuldige kaart

Een echte manipulator zal de grootste schok en verwarring veinzen wanneer hij wordt beschuldigd van enig wangedrag. Hun verrassing is zo overtuigend dat het slachtoffer zijn eigen oordeel in twijfel kan trekken.

18. Overdreven agressie

Manipulatoren gebruiken vaak woede en agressie om hun slachtoffer tot onderwerping te shockeren. De woede is ook een hulpmiddel om elk verder gesprek over het onderwerp te beëindigen, aangezien het slachtoffer bang is maar nu gefocust is op het beheersen van de woede, niet op het oorspronkelijke onderwerp.

19. Isolatie

Het is veel gemakkelijker om iemand onder controle te houden als hij geïsoleerd is van familieleden en vrienden die wat licht en waarheid over de situatie zouden kunnen werpen.

20. Beweert liefde en empathie

Roofdieren zoals psychopaten en sociopaten weten niet hoe ze van iemand anders dan zichzelf moeten houden, en kunnen geen empathie voelen, maar ze kunnen wel doen alsof

 Niets is wat het lijkt, ook in relaties, vriendschappen, contacten is het belangrijk te willen erkennen dat niet alles koek en ei is. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, ontkennen in wat je zelf waarneemt, voelt en ervaart is de eerste stap naar gezonde relaties. 

    15-10-2020

    


Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma