Mind& Heartful in je dagelijks leven



Mindfulness ligt op ieders lippen. Het concept dat zijn oorsprong vindt in het boeddhisme, wordt ook al enkele jaren wetenschappelijk onderzocht. Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt in de context van het omgaan met stress in het dagelijkse (werk) leven. Maar wat houdt mindfulness precies in en hoe word je ‘mindful’?


Mindfulness: met aandacht door het dagelijkse leven gaan

Toegegeven, als je de term probeert uit te leggen, wordt het een beetje poëtisch. Het gaat er in feite om dat we de hele dag door prikkels worden overspoeld. We zien, horen, ruiken, proeven, voelen - en toch nemen we niets waar. Of beter gezegd, niet alles. Stel je bijvoorbeeld je manier van werken voor: je bent omringd door mensen in de trein, maar weet je nog hoe de persoon die naast je zat eruitzag? Waar hebben de mensen het met je over gehad? Je weet dat waarschijnlijk niet meer, ook al heb je het theoretisch gezien. Mindfulness staat voor een verandering in deze situatie Mindful waar te nemen waardoor het bewustzijn van je omgeving wordt versterkt. Dit omvat "de waardevrije observatie en acceptatie van huidige zintuiglijke waarnemingen, gedachten en emoties". Tot zover theorie. In de volgende punten zullen we onderzoeken hoe je dit implementeert en hoe het je helpt om met stress om te gaan.

Waarnemen en opmerkzaamheid.

Simpel gezegd: degenen die opmerkzaam zijn, halen het tempo uit het leven.  Je wordt je bewust(er) van je situatie, je krijgt wellicht een ander perspectief en je kunt gaandeweg scherper, alerter kijken naar opkomende hindernissen. Als gevolg hiervan verdwijnt het gevoel van "alles valt in een keer op mij" - en vermindert de stress. Tegelijkertijd kunnen ook zorgen die constant aan je onderbewustzijn knagen, worden verminderd. Als je je hiervan bewust bent , kan er een einde komen aan het constante piekeren.

De eerste stappen richting Mindfulnes, Awareness, Waarnemen en Opmerkzaamheid.

Mindfulness is niet zo eenvoudig te implementeren als je in eerste instantie zou denken. Enerzijds worden we blootgesteld aan een constante overbelasting van prikkels. Geen wonder dat ons brein automatisch een filter wordt en ons alleen laat zien wat belangrijk lijkt. Als dit natuurlijke filter niet zou worden gebruikt, zouden we aan constante overbelasting worden blootgesteld. Maar juist daarom is het zo moeilijk om het automatisme van onze hersenen zodanig te reguleren dat we mindfulness actief kunnen inzetten. Bovendien is opmerkzaamheid een kwestie van gewoonte. Iedereen die er nog nooit mee in aanraking is geweest en het nooit heeft geïmplementeerd, zal het in het begin moeilijk vinden. Bovendien lijkt het op het eerste gezicht erg abstract en bijna esoterisch, wat voor sommige mensen misschien ontmoedigend of zelfs belachelijk overkomt. Als het echter om implementatie gaat, is het belangrijk om te geloven in het succes van de methode.

Eenvoudige mindfulness-oefeningen

De volgende kleine stappen zullen je helpen om bewust en bewust door je dagelijkse leven te gaan en zo stress onder controle te krijgen.

1. Jij bent belangrijk

Als je een grote verantwoordelijkheid hebt, zijn er momenten waarop je je eigen welzijn achter je laat om je klusjes tot een goed einde te brengen. Dit zet je echter onder druk en maakt je gevoeliger voor stress. Probeer bewust te reageren op de signalen die je lichaam geeft, zoals hartkloppingen, rommelende maag of angst. Neem de signalen serieus en reageer erop. Neem een ​​kleine pauze van het werk, zet je hoofd op reset en neem wat afstand. Ademhalingstechnieken die angst en onzekerheid verminderen, kunnen nuttig zijn. Het sluiten van je ogen en tien keer heel diep ademhalen kan wonderen verrichten als je het gevoel krijgt dat je in paniek raakt bij een obstakel. Ademhaling is bij Mindfulness een belangrijke basis om stress te verminderen. Hierover komt een exclusief blog. Natuurlijk ademen we allemaal, ademen is leven. We ademen automatisch en zijn overwegend niet heel bewust welk effect stress op onze ademhaling heeft en kan leiden tot hyperventilatie, chronische gezondheidsproblemen. 

2. Neem de tijd om waar te nemen

De eerste stappen op weg naar mindfulness gaat gepaard met voldoende tijd nemen zonder afgeleid te worden. Of het nu thuis of op kantoor is: ga zitten en neem tien of vijftien minuten de tijd voor jezelf. Trek je terug en merk de kleine dingen om je heen op. Op deze manier train je beetje bij beetje je waarneming om bewust te zijn buiten je eigen kleine kosmos. Het is ook belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan externe, maar ook aan interne invloeden. Onderzoek je gedachten en erken wat jou momenteel het meest dwarszit en wat stressgevende emoties bij je oproept. Zodra je een verbinding tussen hen heeft gelegd, kun je actief prioriteiten stellen aan welke  levensthema's je aandacht wilt geven  - om stress en onzekerheid te verminderen.

3. Werk de taken een voor een af

Mindfulness betekent ook dat je in het hier en nu leeft en ziet wat er in je huidige situatie belangrijk is. In termen van je taken op de werkvloer betekent dit dat je het stap voor stap je agenda beheert, prioriteiten stelt en elke taak afwerkt. Veel te vaak worden we overweldigd door een berg to-do's en weten we niet waar we moeten beginnen. Dus je eerste stap zou moeten zijn om de taken afzonderlijk te bekijken en prioriteit te geven. Als je dit eenmaal hebt gedaan, moet je beginnen met nummer 1. En alleen nummer 1. Gedachten aan wat daarna volgt, zou je moeten proberen uit je bewustzijn te bannen. Alleen het hier en nu en de taak die voorhanden is, is belangrijk. Dit voorkomt dat je roteert, meerdere dingen tegelijk doet en fouten maakt waardoor je stressniveau alleen maar toeneemt.

4. Vier je mijlpalen

Het is echter niet alleen belangrijk om je bewust te zijn van de hindernissen die voor je liggen, maar ook van wat je al hebt overwonnen. Dus in plaats van van taak naar taak te springen, van project naar project, vier je prestaties. Dit kunnen de grote mijlpalen zijn of gewoon kleine doelen die je gedurende de dag hebt bereikt. Word je hiervan bewust en laat je vervullen met het goede gevoel van succes. Maar het is net zo belangrijk om pauzes te nemen tussen je  taken door. Zoals hierboven vermeld, helpt het nemen van een time-out je om afstand te nemen en je hoofd te ontspannen voordat je de volgende uitdaging aangaat.


Hoe efficiënt stressreducerend is Mind &Heartfulness?

 Zoals al geschreven, moet mindfulness eerst worden geleerd en vervolgens correct worden uitgevoerd. Als je betrokken raakt en gelooft in het succes van de methode, kun je er zeker veel kracht en energie uit halen en daadwerkelijk actie ondernemen tegen stress. Tegelijkertijd lijkt het echter ook begrijpelijk als mensen mindfulness als een abstract begrip beschouwen en zich niet authentiek of belachelijk voelen bij het uitvoeren ervan. Het kost waarschijnlijk wat moeite om mee te doen. Maar het komt erop neer dat mindfulness geen kwakzalverij is en als je de bovenstaande oefeningen afzonderlijk bekijkt, zijn ze niet langer zo abstract. Het kan in ieder geval geen kwaad om het concept een kans te geven en op die manier met je eigen stress om te gaan. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of het bij jou past.




Online bied ik twee trainingen aan die je inspireren hoe je Mindfulness in je dagelijks leven kunt integreren. De trainingen bevatten 8 modules, en kunnen op eigen tempo verwerkt worden. 

Mieke, Gediplomeerd Mindfulnesstrainer- therapeut


19-10-2020




Populaire posts van deze blog

Contact maken met elfen - geleide oefening en mooie elfenmuziek

Ikigai--- een levensstijl

Het oude en het nieuwe paradigma